Embriyo Dondurma Nedir?
Ebeveynlerden toplanan sperm ve yumurta örneklerinin laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyolar anne rahmine transfer edilmektedir.
Ancak tüp bebek denemelerinde, anneye en fazla 2 embriyo transferi yapılabilir. Oluşan diğer embriyolar ise embriyo dondurma yöntemi ile bir sonraki işlemlerde kullanılmak üzere dondurularak saklanabilir. Böylece, tek seferde birden fazla gebelik şansı elde edilmiş olur. Türkiye’de yasal olarak embriyolar 5 yıl boyunca muhafaza edilebilmektedir.
Embriyo Dondurma Yöntemleri Nelerdir?
Embriyo dondurma uygulamasında 2 teknik ön plana çıkmaktadır. İki teknik, hücrenin yapısal bütünlüğünün korunma mekanizması noktasında birbirinden ayrılmaktadır.
Yavaş Kontrollü Dondurma
Bu yöntem ile hücre canlılığı kademeli olarak soğutma esnasında hücre etrafında buz kristalleri oluşturularak sağlanır.
Vitrifikasyon
Vitrifikasyon uygulamasıyla konsantrasyonu yüksek dondurma solüsyonları sayesinde ani ısı düşüşleri sağlanarak hücre çevresinde cam gibi katı bir yüzey oluşturulur, böylece canlılığın korunması amaçlanır.
Bu yöntemlerden herhangi biriyle dondurulan embriyolar, kriyoprotektan adı verilen özel koruyucu bir sıvı ile dengelenir ve özel plastik taşıyıcılar içerisine yerleştirilir. Tüm gelişim evrelerinde dondurma işlemi uygulamak mümkündür.
Sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede saklanan embriyolar, çözülecekleri zaman özel bir kültür ortamına alınır. Bu işlemden en fazla 1 gün sonra transfer işlemi gerçekleştirilebilir.
Başarılı geçen bir dondurma sürecinde embriyoların canlılık oranını yüzde 75-80 seviyelerine kadar korumuş olmaları beklenmektedir. Dondurulan embriyoların çözüldükten sonra hayatta kalma şansı ise embriyonun kalitesi, dondurulma evresi, dondurma tekniği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Embriyo Dondurma Neden Yapılır?
Taze embriyo transferinden sonra kalan embriyolar, daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir. Böylece hem maliyet azalmakta hem de yeniden yumurta toplanmasına gerek olmayacağı için annenin stresi yatışmaktadır.
Öte yandan, tıbbi bir zorunluluktan dolayı transfer ertelenmek zorunda kaldığında embriyo dondurma yöntemine başvurulabilmektedir.
Embriyolar dondurma işlemine karşı hassas olduklarından dolayı tüm dondurulan embriyoların çözüldüğünde aynı canlılıkta bulunmaları mümkün olmayabilir