Dermatolojik Cerrahi nedir? Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Deri hastalıklarında ayırıcı tanıya destek olmak ve özellikle cilt kanseri gibi kompleks tedaviler gerektiren rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenen dermatoloji alanına ‘’Dermatolojik Cerrahi’’ adı verilir. Dermatolojinin diğer tüm alanları gibi cilt ve katmanlarındaki hastalıkların teşhis, tanı ve tedavisini kapsayan dermatolojik cerrahi çalışmalarında aynı zamanda hastalığın nüksetme riskini en aza indirmek de amaçlanır. Geniş kapsamlı, kişiye özel ve konforlu tedavilerle kişinin yaşam kalitesini artırmayı desteklemek mümkündür.
Dermatolojik Cerrahi Nedir?
Dermatoloji ana bilim dalının alt dallarından olup cilt kanserleri ve buna bağlı gelişen lezyon ve rahatsızlıkları incelen tedavi alanına dermatolojik cerrahi denir. Cilt sağlığı, kozmetik kaygılar, estetik işlemler ve tıbbi pek çok cerrahi müdahale dermatolojik cerrahi tedavileri kapsamında gerçekleştirilir. Dermatoloji cerrahisi sadece cilt sağlığı ile değil tırnak ve saç gibi cildimizin tamamlayıcısı ve koruyucusu olan bitişik dokuların da sağlığı ile ilgilenir. Gelişen ve ilerleyen teknoloji ve tıbbi tekniklerle beraber dermatolojik cerrahide de birçok yeni yöntem uygulanmaya başlanmıştır. Hem estetik kaygıları azaltmak hem de koruyucu cilt katmanlarının sağlığını güçlendirmek için birçok farklı teknikle güçlenen dermatoloji cerrrahide birçok başarılı sonuca imza atmak mümkündür.
Dermatolojik Cerrahide Sık Olarak Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Dermatolojik cerrahide en çok tercih edilen tedavi teknik ve yöntemleri genellikle belli hastalıklar etrafında kümeleşmiştir. Bu rahatsızlıklar ve tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
- Cilt kanserlerinin tanı teşhis ve tedavileri
- Mohs cerrahisi
- Mikroskopik kontrollü cerrahi
- Saç dökülmesine yönelik tedaviler ve baş derisinin restorasyonu
- Skar (iz) tedavileri
- Anti aging(yaşlanma karşıtı) tedavi teknikleri
- Doğum lekeleri ve sonradan meydana gelen tedavilerin iyileştirilmesi ve azaltılmasına yönelik uygulamalar
- Dermabrazyon tedavisi
- Dermal iğneleme ve kimyasal soyma tedavileri
- Kriyoterapi
- Botulinium toksin tedavileri
- Lazer tedavileri
- İnzisyonel ve eksizyonel biyopsi
- Tırnak cerrahisi
- Elektrocerrahi
Dermatolojik Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özel dermatolojik cerrahi yöntemlerinde hastalıklara ve kişinin sağlık durumuna özel temel belli başlı tedavi teknikleri mevcuttur. ,Tüm bu işlemler kesinlikle resmi bir sağlık kuruluşunda dermatoloji uzmanı tarafından uygulanması gereken işlemlerdir. Bu tedavi yöntemlerinden en yaygın olanları aşağıda şu şekilde açıklanmıştır:
Deri Biyopsisi: Hastalık şüphesi bulunan bölgeden doku alınıp incelenmesi işlemine verilen isimdir. Deri biyopsisi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Deriden 3 ile 5 milim arasında bir parça alınır. Daha sonra bu parça incelenmek için patolojiye gönderilir. Bu sayede birçok hastalığın tanısı ve teşhisi konulabilir. Deri biyopsisinde insizyonel ve eksizyonel olmak üzere iki farklı biyopsi yöntemi vardır. Eksizyonel biyopside küçük bir bıçak veyapunch yardımıyla lezyonlu bölge çıkarılırken insizyonel biyopside daha küçük çapta bölgelere neşterle uygulama yapılır.
Elektro Koter(Elektrokoterizasyon): Elektro koter vücuttaki yarayı kesmek ve birleştirmek için cerrahi müdahaleler esnasında kullanılır. Elektrokoterizasyon ise bu cihazla yapılan müdahalele ve uygulamalara verilen genel isimdir. Bölgesel(lokal) anestezi uygulanarak yapılan bu işlemde ilk olarak elektrik enerjisi ısıya dönüştürülür. Bu ısı enerjisinin uygulandığı noktada kabarcıklar yakılır ve yok edilir. Elektrokoterizasyon tekniği uygulanan hastalıklar şunlardır:
Siğil, nasır, tırnak batması, seboreik keratoz, molloskum, et beni ve deri boynuzu gibi problemler elektro koter yardımıyla tedavi edilebilir.
Kriyoterapi: Kriyoterapi bilimsel bir tedavi yöntemi olarak kullanılan bir dondurma tekniğidir. Likit nitrojen gazı maruziyetiyle lezyonlu alanda ilk olarak bir tahribat meydana getirilir. Bu uygulamanın ardından lezyonlu bölgede erime gerçekleşir. Ardından -196 derecelik bir sıcaklıkla karşılaşan bölge donar ve şişer. Sonrasında su toplayıp kabuklaşır ve pasif, etkisiz, acısız ve hastalığın ilerlemediği bir dokuya dönüşür. Kriyoterapi sonrasında uygulama yapılan bölgede ve etrafında kızarma ve morarma görülebilir. Birkaç hafta içerisinde geçmesi beklenir aksi takdirde hekim kontrolü şarttır. Kriyoterapide en çok siğil, keloid, tırnak batması, bazal hücreli cilt kanserleri, alopesi areata, keilit, birtakım deri tümörleri, molloskum kontagiozum gibi hastalıklar üzerinde uygulama yapılmakta ve oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Lazer Tedavileri: Dermatolojik cerrahi yöntemleri arasında yaygın kullanılan tekniklerden bir tanesi de lazer ile tedavi yöntemidir. Çoğunlukla et benleri, yaşlılık ve güneş lekeleri, siğil ve nasır gibi lezyonların tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Lazer tedavisinde; fototermal, fotomekanik, fotokimyasal olmak üzere üç farklı teknik mevcuttur. Hastanın şikayetine, lezyonun büyüklük ve dağılımına göre en uygun teknik seçilerek uygulama şekli belirlenir ve tedaviye yön verilir. Bunun yanı sıra epilasyon için de kullanılan lazer tekniği son dönemin gözde uygulamaları arasındadır.
Kimyasal Peeling: Dermatolojik cerrahi işlemleri arasında en hafif uygulamalardan biri olan kimyasal peeling adından da anlaşılacağı üzere cildin en üst katmanına uygulanan bir soyma işlemidir. Bu işlem sayesinde cilt ölü derilerden ve üzerinde biriken kir ve mikroorganizmalardan arınırken derinlemesine temizlenir.
Mohs Cerrahisi: Deri tümörleri ve kanserlerinin alınmasını sağlayan bir işlemdir. Kötü huylu hücrelerin çoğalmasını, büyümesini ve yayılmasını engellemeyi amaçlayan bir cerrahi yöntemidir.
Dermatoloji Hastalıkları Nelerdir?
İnsan derisi dış dünyayla en büyük bağlantı yolu aynı zamanda tüm vücut için en büyük koruyucu kalkandır. En büyük detoks organı olan cilt içten ve dıştan birçok sağlık probleminin yansıtıcısı ve habercisidir. Dermatoloji ana bilim dalı cilt sağlığını koruyarak genel vücut sağlığını da en yüksek seviyede tutmayı ve hem hücresel hem bedensel bağışıklığı en yüksek seviyede tutmayı hedefler. Dolayısıyla cilt hastalıklarının tanısı, teşhisi ve erken tedavisi çok önemlidir. En çok görülen cilt hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Siğil ve benler
- Cilt kanser ve tümörleri
- Tırnak batması
- Saç derisinde gelişen lezyonlar
- Nasırlar
Dermatoloji Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cilt hastalıklarında cerrahi, onarıcı ve koruyucu birçok uygulama mevcuttur. Hem cildin alt katmanlarını hem de en üst tabakasını kapsayan bu tedavi yöntemleri sayesinde öncelikle estetik kaygılar geride kalır. Bunun yanı sıra derinin bütünlüğü ve sağlığı korunarak genel beden sağlığı da korunmuş, bağışıklık desteklenmiş olur. Dermatolojik hastalıklardaki bazı tedavi yöntemleri ve güncel uygulamalar aşağıda şu şekilde sıralanabilir:
Dermapen: Bir diğer adı kolajen indüksiyon olan bu uygulama cilt gençleştirme tedavilerinden biridir. Mikro iğneleme yöntemiyle cildin kolajen üretim sistemi uyarılır. Çok küçük boyutta ve milimetrik uçlu iğneler kullanılarak yapılırken cilt tabakasının da kendini yenileme sürecine destek sağlanır.
Dermatolojik Cerrahi Tedavilerinde Sıkça Sorulan Sorular
Dermatolojik cerrahi uygulamaları hem genel sağlığın ve bağışıklığın hem cilt bütünlüğünün ve estetik görünümünün korunmasını sağladığı için oldukça çeşitli tedavi tekniklerine sahiptir. Haliyle hastalarda ve bu uygulamalara başvurmak isteyen bireylerin aklında soru işaretleri oluşabilir. Dermatolojik cerrahi uygulamaları ile ilgili en önemli birkaç soru şöyle sıralanmıştır:
Lazer epilasyon, kimyasal peeling gibi uygulamalar kim tarafından yapılmalı?
Dermatolojik uygulamalarla ilgili en önemli konu işlemin kim tarafından gerçekleştirildiğidir. Kompleks veya temel tüm uygulamalar kesinlikle bir dermatoloji uzmanı doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Yetkin olmayan bireyler tarafından gerçekleştirilen işlemler sonrasında yanık, iz, alerji ve hijyenik sorunlar gibi birçok problem ortaya çıkabilir.
Kriyoterapi, insizyonel ve eksizyonel biyopsi gibi işlemlerin ardından ciltte iz kalır mı?
İnsan derisi tüm vücudu dış etkenlerden korumasının yanında aynı zamanda birçok bölgede oldukça hassas bir yapıya bürünebilir. Ancak dermatolojik cerrahi işlemlerinde lezyonun ve hastalığın bulunduğu dokuya en uygun teknik ve yöntem uygulandığı için iz bırakma riski genel olarak çok düşüktür. Gelişen ve ilerleyen tıbbi uygulamalar ve estetik dikiş gibi yöntemler sayesinde kozmetik kaygılar en aza indirilmiştir.
Uygulanan derma cerrahi işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Tüm tedavilerde olduğu gibi hekim gözetimi ve önerileri çerçevesinde istirahat edilmelidir. Uygulama yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Doktor önerisi dışında krem, ilaç, losyon vs kullanılmamalıdır. Siz de tüm dermatolojik rahatsızlıklar ve tedavileriniz için dermatoloji uzman ve cerrahından bilgi ve görüş almayı unutmayın. Erken teşhis için zamanında ve şikayetleriniz ilerlemeden muayene olup sağlıklı günlere adım atın.