Cilt(Deri) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kanser, ülkemizde ve tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme yol açan ikinci hastalık grubunu oluşturur. Bu kanser türlerinden bir tanesi olan cilt kanseri, deriyi oluşturan hücrelerin anormal şekilde büyüyerek çoğalması sonucunda oluşur. Farklı türleri bulunan cilt kanseri, erken evrelerde teşhis edildiği takdirde çoğunlukla tedavi edilebilir. Ancak teşhisin gecikmesi ve kanserin evresinin ilerlemesi ile birlikte tedavi güçleşebilir ve kanser hücrelerinin vücudun farklı bölgelerine yayılması söz konusu olabilir. Bu nedenle cilt kanseri belirtileri konusunda dikkatli olunmalı, herhangi bir belirti yaşanması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Cilt Kanseri Nedir?
Cilt kanseri, derinin en dış tabakası olan epidermisteki hücrelerde oluşan DNA hasarının onarılamadığı durumlarda bu hücrelerin mutasyona uğrayarak kontrolsüz şekilde çoğalmaya başlaması durumudur. Kontrol dışı büyüyen ve çoğalan deri hücreleri kötü huylu tümörler oluşturarak cilt kanserinin tipik belirtilerini oluşturmaya başlar. Böylelikle ciltte leke veya ben gibi normal dışı görünüme sahip bir bölge gelişir. Ciltte görülen bu gibi oluşumlar her zaman için cilt kanseri olduğunuz anlamına gelmez. İyi huylu tümörler de cilt yüzeyinde farklı görünüme sahip bölgelerin oluşumuna yol açabilir. Ancak cilt kanseri olasılığına karşılık cilt yüzeyindeki herhangi bir normal dışı oluşum, özellikle de ani başlangıçlı ve hızlı büyüyen, düzensiz şekilli oluşumlar için mutlaka tıbbi muayene ve araştırma gerekir.
Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?
Cilt kanserinin en yaygın belirtisi cilt yüzeyinde görülen değişikliklerdir. Tipik olarak yeni bir ben oluşumu veya mevcut bir bende başlayan değişim deri kanseri belirtisi olabilir. Cilt kanseri belirtileri arasında en yaygın olanları ise şu şekildedir:
- Ciltte yeni bir ben veya leke oluşumu
- Yüzde, kulaklarda ve boyunda şişlikler
- Pembe, kırmızı veya kahverengi renkli yumrular
- Yara izi gibi görünen cilt alanları
- Kanayan ben veya izler
- İyileşmeyen veya iyileşse de yeniden oluşan yara veya oluşumlar
- Kaşınan, kabuklanan ve pullanan lezyonlar
Daha önceden var olan et benleri veya leke benzeri lezyonlar iyi huylu olabileceği gibi cilt kanseri anlamına da gelebilir. Yine aynı şekilde uzun süredir var olan benler değişmeye başlayarak cilt kanserine dönüşebilir. Ciltteki bir lezyonun simetrik olmayan kenarlara sahip olması, kendi içerisinde renk farklılıklarının bulunması, büyüyüp değişmesi ve özellikle de 6 mm’den büyük olması cilt kanseri olasılığını güçlendirir. Bu tarz cilt lezyonları için mutlaka tıbbi destek alınmalı ve detaylı bir muayeneden geçilmelidir.
Cilt Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Cilt kanserinin en önemli nedeni güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Güneşten gelen ultraviyole ışınları, özellikle de güneş koruyucu olmadan maruz kalındığında deri hücrelerinde genetik hasara yol açar. Bu aşamadan sonra kontrolsüzce büyüyüp çoğalan kanserleşmiş hücreler, bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınamadığı takdirde cilt kanserine dönüşebilir. Cinsiyet ve ırk farkı söz konusu olmaksızın her bireyin cilt kanserine yakalanma olasılığı mevcuttur. Ancak deri kanseri için risk faktörü olarak kabul edilen bazı cilt kanseri nedenleri arasında şunlara yer verilebilir:
- İş gereği sürekli olarak güneşe maruz kalmak
- Güneş koruyucu krem veya losyonlar kullanmadan sık sık güneşe çıkmak
- Güneşli ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak
- Açık renk cilde sahip olmak
- Çok sayıda, özellikle de düzensiz şekilli benlere sahip olmak
- Aktinik keratoz olarak adlandırılan kaba, kahverengi veya koyu pembe, pullu görünüme sahip kanser öncesi cilt lezyonlarının bulunması
- Ailede cilt kanseri öyküsünün varlığı
- Organ nakli olmuş olmak veya herhangi bir nedenle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak
- Sedef hastalığı ve egzama gibi hastalıkların tedavileri için UV ışık tedavisi almış olmak
En Sık Görülen Cilt Kanseri Çeşitleri Nelerdir?
Cilt kanserinin bir kısmı daha yaygın görülen, bir kısmı ise nadir rastlanan çeşitler olmak üzere farklı türleri bulunur. En yaygın cilt kanseri çeşitleri ise şunlardır:
- Bazal hücreli karsinom: Cildin epidermis tabakasının bazal hücrelerinde meydana gelen cilt kanseri türüdür.
- Skuamöz hücre karsinomu: Epidermis tabakasında yer alan skuamöz hücrelerin kanserleşmesi sonucunda gelişen cilt kanseridir.
- Melanom: Cilde rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit adlı deri hücrelerinin kanserleşmesi ile oluşan cilt kanserleridir.
- Merkel hücreli karsinom: Daha nadir görülen agresif özellikli bir cilt kanseri olan merkel hücreli karsinom, lenf sistemi yoluyla yayılma ihtimali yüksek olan bir tür olup sıklıkla baş ve boyun bölgelerinde gelişir.
- Kaposi sarkomu: Diğer bir nadir cilt kanseri olan kaposi sarkomu cildin kan damarlarında gelişerek deride ya da mukoza zarlarında kırmızı-mor lekelere neden olur.
- Yağ bezesi karsinomu: Derideki yağ bezlerinden kaynaklı oluşur ve sert, ağrısız nodüllerle kendini gösterir.
Cilt Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur?
Cilt kanserinin teşhis süreci öncelikle hekim tarafından yapılacak fiziksel muayene ile başlar. Cilt yüzeyinde şüpheli lezyon ile başvuran hastaya yapılacak fiziksel muayene ile daha ileri tanı testlerine başvurulması gerekip gerekmediği hekim tarafından belirlenir. Hekim lezyonun bulunduğu bölge haricinde tüm cildi inceleyerek benzer oluşumların bulunup bulunmadığını inceleyebilir. Muayene sonucunda cilt kanserinden şüphelenilmesi durumunda biyopsi yapılarak lezyonun tamamı veya bir kısmı çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilebilir. Böylelikle lezyonun iyi huylu bir oluşum mu yoksa cilt kanseri mi olduğu kesin olarak tespit edilebilir. Hisar Hospital Intercontinental’da her türlü tanı testi, 24 saat özenle hizmet veren nitelikli laboratuvarlarda gerçekleştirilir. Hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi için gerekli çalışanların ve ekipmanın her daim hazır olması sayesinde teşhisin ardından tecrübeli dermatoloji doktorları ve ekipleri tarafından tedavi süreciniz hızlı bir şekilde başlatılır.
Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cilt kanserinde tedavi, bazı kişisel durumlara göre farklılık gösterebilir fakat çoğu zaman cerrahi yöntemle lezyonun çıkarılması şeklindedir. Genel olarak cilt kanserlerinde lezyonun küçük boyutlu olması halinde biyopsi esnasında dahi tümörün tamamı çıkarılabilir. Büyük boyutlu tümörlerin varlığı halinde ise cilt kanserinin türü, varsa evresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak daha detaylı bir planlama yapılır. Kanserin türüne ve yayılım alanına göre kriyoterapi gibi ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir iken ciddi olgularda kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi, fotodinamik terapi, çeşitli cerrahi operasyon yaklaşımları gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Cilt Kanserinin Cerrahi Tedavisi Var mıdır?
Cilt kanserinde farklı cerrahi tedavi yaklaşımlarından bahsetmek mümkündür. Bunların en temel olanları şu şekilde sınıflandırılır:
- Eksizyonel cerrahi: Kanserli dokunun tam olarak temizlenebilmesi için tümörün tamamı ve çevresindeki bir kısım sağlıklı doku cerrahi yöntemle çıkarılır.
- Mohs operasyonu: Yalnızca hastalıklı dokunun çıkarılarak sağlıklı cildin mümkün olduğunca korunmasını planlayan, göz kapakları, dudaklar, kafa derisi gibi kozmetik açıdan hassas bölgelere uygulanan operasyonlardır.
- Küretaj ve elektrodesikasyon: Özel bir alet yardımıyla tümörün tamamen kazınması, ardından kalan kanser hücrelerinin elektrikli bir iğne yardımıyla yok edilmesi şeklinde gerçekleştirilen operasyonlardır.
Cilt Kanseri Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?
Uygun türde ve yapıda olan cilt kanserleri, özellikle de küçük boyutlu ve yayılım riski olmayan türlerde olduğunda ameliyatsız yöntemlerle de tedavi edilebilir. Kriyoterapi adı verilen tedavi yöntemi ile ameliyatsız gerçekleştirilen cilt kanseri tedavisinde sıvı nitrojen kullanılarak tümör dondurulur. Bu aşamadan sonra cilt kanseri hücreleri yavaş yavaş dökülür ve tümör ortadan kaldırılmış olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Deri kanseri hakkında pek çok kişi tarafından ortak olarak sorulan bazı sorular ve merak edilen konular ise şunlardır:
Cilt kanseri için hangi belirtilerde hastaneye başvurmak gerekir?
Genel olarak cilt yüzeyinde fark edilen ve şüphe uyandıran, özellikle de ani başlangıçlı veya aniden büyümeye başlamış olan, rengi ve kenarlarında düzensizlik, asimetri gibi özelliklere sahip olan her türlü lezyon için hastaneye başvurulması önerilir.
Cilt kanseri için risk faktörleri nelerdir?
Cilt kanserinde en önemli risk faktörü güneş ışınlarına fazla miktarda maruz kalmaktır. Bunun yanında genetik yatkınlık, kullanılan bazı ilaçlar ve açık cilt tonu da risk faktörleri arasında sayılabilir. Ancak bunların hiçbirinin söz konusu olmadığı kişilerde de cilt kanserinin görülebileceği unutulmamalıdır.
Cilt kanserinin görüntülenme yöntemleri nelerdir?
Cilt kanserinde inceleme öncelikle fiziksel muayene, ardından biyopsi ile gerçekleştirilir. Patolojik inceleme sonucunda kötü huylu olduğu tespit edilen cilt kanseri tümörleri için tedavi planının yanında yayılım ihtimalinin araştırılması için farklı kanser taraması yöntemlerine de başvurulabilir.
Cilt kanseri olmamak için nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalıdır?
Cilt kanserinden korunmak için güneşe aşırı şekilde maruz kalmaktan kaçınılmalı, mevsim fark etmeksizin güneş koruyucu krem kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Ciltte yeni fark edilen veya büyümeye, değişmeye başlayan lezyonlar için ise mutlaka muayeneden geçilmelidir.
Cilt kanseri kendiliğinden geçer mi?
Cilt kanseri mutlaka tıbbi tedavi gerektirir ve kendiliğinden geçmesinin beklenmesi söz konusu değildir. Erken evrede teşhis edilmesi tedavinin başarısı açısından çok önemli olduğundan muayene konusunda geç kalınmamalıdır.
Cilt kanseri tedavi edilmezse nelere yol açabilir?
Cilt kanseri, tedavi edilmemesi halinde ilerleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tümörün büyümesi tedaviyi zorlaştıracağı gibi vücudun farklı bölgelerine yayılma ihtimali de artar. Bu nedenle erken dönemde tedavi oldukça önemlidir.
Cilt kanseri şüphesi olan bir kişi hangi bölüme başvurmalıdır?
Ciltte kanser şüphesi uyandıran bir oluşum gözlemlediğiniz takdirde dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurarak muayeneden geçebilirsiniz. Hekimin yapacağı fiziksel muayenenin ardından gerekli görüldüğü takdirde biyopsi veya kanser teşhisinin ardından tedavi aşamalarında genel cerrahi veya onkoloji gibi bölümlere yönlendirebilirsiniz.
Siz de cildinizde kanser şüphesi oluşturan leke, ben veya çeşitli lezyonlar gözlemliyorsanız tecrübeli Dermatoloji doktorları ve ekipleri ile hizmet veren Hisar Hospital Intercontinental’a başvurarak muayeneden geçebilir, gerekli tanı testlerinizi yaptırabilirsiniz.