Cilt güzelliğini destekleyen antioksidan yiyecekler nelerdir?
Cildimizin sağlık ve güzelliğini korumak için çinko, beta karoten, lütein, likopen, manganez, bakır, selenyum gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Özellikle yaraların iyileşmesinde önemli olan çinko deri sağlığımızın vazgeçilmezlerindendir. Çinkonun en iyi kaynakları; kırmızı et, badem, fındık, ceviz ve tam tahıllardır. Bu nedenle bulgur, tam buğday ekmeği, öğün aralarında yağlı tohumları tüketmeliyiz. Manganez önemli bir antioksidandır. Kurubaklagiller, çay önemli kaynaklarıdır. Ancak çok kırmızı et tüketimi manganezin emilimini engeller. Bakır antioksidan özellik gösteren minerallerdendir. Kurubaklagiller, susam, fıstık, kakao, yumurta iyi bakır kaynaklarıdır. Bitkinin yetiştiği toprağa göre selenyum içeriği değişse de; soğan, sarımsak, kırmızıbiber, deniz ürünleri selenyum içerir. A vitamini türevleri; cilt güzelliği ve lekelerin önlenmesi için çok önemlidir. İlaç şeklinde de alınabilse de asıl kaynağı olan besinlerden alınması daha faydalıdır.
Bu vitamin ve minerallerin dışında; Havuç, greyfurt, kayısı, gibi sarı turuncu renkli besinlerde beta karoten; Ispanak, semizotu, marul, şalgam, yumurta sarısında lütein bulunur. Domates, karpuz, pembe greyfurt vücut için önemli bir antioksidan olan likopen içerir. Hurma, incir, kahve, kiraz; cilt güzelliğini olumlu yönde etkileyen niasin yönünden zengindir. Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir. Siyah ve yeşil çay; kateşin içeriği ile cilde faydalıdır. Özellikle yeşil çayda kateşinler daha fazladır. Kivi, portakal, taze yeşilbiber, maydanoz, C vitamini içeriği ile cildin tazeliğini korumasını sağlar.
Cildimize sağlıklı bir ışıltı verecek beslenme tüyoları neler?
- Günde 3 bardak yeşil çay için. Siyah çay sevenlerdenseniz açık olmak şartıyla yeşil çay yerine de tüketebilirsiniz.
- Günde en az 10 bardak su için.
- Her gün 1 elma ya da kivi tüketin.
- Her gün ‘berry’ grubu olarak adlandırılan üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut, kızılcık, ahududu, çilek gibi meyveleri tüketin.
- Her gün bir ara öğünde E vitamininden zengin fındık veya ceviz tüketin.
- Haftada 1 veya 2 tabak semizotu veya yeşil yapraklı sebze yiyin.
- Haftada 1- 2 defa mercimek veya nohut gibi kurubaklagil tüketin.
- Kırmızı eti haftada 2-3 defa tüketin.
- Haftada 1 defa balık yiyin.
- Her gün 1 yumurta yiyin.
DNA hasarına karşı onarım sağlayan ve güneşe karşı dayanıklılığı artıran besinlerden bahseder misiniz?
- Tiamin içeriği nükleik asitlerin sentezinde rol oynadığı için her gün bir bardak süt içmek gerekir.
- Kırmızı et, Fe ve Folik asit içeriği ile güneşin zararlı etkilerini önlemek için tüketilmeli; ancak fazla demir alımı kanser hastalığı açısından sakıncalı olduğu unutulmamalıdır.
- Alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Alkol folik asit, çinko gibi birçok mineralin emilimini bozar.
- Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Sebze ve meyve seçerken gün içinde her renk ve çeşidine ölçülü yer vermeye çalışılmalıdır. Önemli olan çeşitlilik sağlayarak dengeli ve abartıya kaçmadan beslenmektir.
- Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir.
- Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur.
- C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır. Hücre hasarına yol açan serbest radikallerle savaşmanıza yardımcı olur. Hergün 1 limon suyunu salata veya sebze çorbaları ile tüketmeyi ihmal etmeyin.