Hastanemizde açılan Sigarayı Bırakma Polikliniğinde, sigara ile ilgili sorunların ve bağımlılığın aşılmasında bıraktırma yöntemleri kullanılarak, sigara içmeye son verdirilmeye çalışılmakta, daha kaliteli ve sağlıklı yaşam hedeflenmektedir. Türkiye’de erken ölüme yol açan üç hastalığın (kalp hastalıkları, kanser, beyin damar hastalıkları) en önemli nedenleri arasında sigara gelmektedir. Sigara aynı zamanda bu hastalıkların önlenebilir, kontrol edilebilir nedenleri arasında baş aktördür. Son yıllarda yapılan bilimsel içerikli araştırmalar, hamile kadınlarda, bebeklerde ve çocuklarda, ikinci el duman ya da pasif içiciliğinin zararlarının inanılmaz boyutlarda olduğunu gözler önüne sermektedir. Toplumun genelinde yaygın olarak kullanılan ve 10’lu yaşlara kadar düşmüş olan sigara bağımlılığı sosyal ve psikolojik nedenlerle birlikte giderek artış göstermektedir. Bunların yanında yazılı ve görsel araçlarda kullanılan reklam, kişi ve diğer öğelere özenti ve aidiyet duygusu da bu bağımlılığın artmasında önemli rol oynamaktadır. Hisar Intercontinental Hospital daha önce göğüs hastalıkları bünyesinde devam ettirdiği “Sigarayı bırakma tedavisi”ni sigara ile mücadelemizi daha etkili ve verimli kılabilmek için ayrı bir birim ve poliklinik “Sigarasız Yaşam Polikliniği” kurarak devam ettirme kararı almıştır. Yeni açılan polikliniğimizde tıbbi tedaviler yanında sigaranın zararlarını gösteren paket check-up programları, karbonmonoksit (CO) ölçümü, uzman psikiyatrist eşliğinde psikoterapi ile bütünleşmiş tetkik ve tedavi protokolleri ile başarılı bir tedavi hedeflenmektedir. Sigarayı bırakmaya kesin karar veren sigara bağımlısı hastalarımız randevulu olarak polikliniğimize başvurdukları takdirde muayene ve 2-4-6 haftalık kontrolleri yapılarak programa alınmaktadırlar. Belli aralıklarla özel veya grup şeklinde psikoterapi ile tedavi desteklenmektedir.
Bunları biliyor muydunuz?
Gün geçtikçe özellikle gençlerde ve kadınlarda tüketimi artan sigara; erken yaşta başlandığı zaman bağımlılık yapıcı oranı daha fazla olan, eroin ve esrara göre 8 kat daha fazla alışkanlık yapan, dumanında içerdiği 4000`in üzerinde kimyasal madde ile zehirli, kanser yapıcı ve öldürücü etkisi olan, insan vücuduna hiçbir faydası olmayan zararlı bir tütün içeceğidir. İçerisinde 50 adet direk kanserojen katkı maddesi bulunur. Pasif içicilik yoluyla alınan çevredeki sigara dumanı ana dumandan daha fazla nikotin içerir. İçenlerin kanserden ölme oranı içmeyenlere göre 20 kat fazladır. Akciğer kanserlerinin % 90’ı sigaraya bağlı oluşmaktadır ve dünyada en fazla öldüren kanser türüdür. Önlenebilir hastalık ve ölümlerin 1.nedenidir. Her 8 saniyede 1 kişiyi öldürmektedir. Tüm organlarda KANSER yapmasının yanı sıra, Kronik Bronşit, Amfizem, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), Astım, Hipertansiyon, Kolesterol, Felç, Kalp krizi, Ülser, Kısırlık, Kemik erimesi, Dişlerde sararma, Ağız kokusu ve Ani ölüm gibi birçok hastalığa neden olmakta veya görülme oranını artırmaktadır. Sigara içen kadınlarda erken doğum, bebekte ise fiziksel ve zihinsel gelişme geriliği yapar. Maalesef bütün bunlara rağmen yapılan gizli reklamlar ve özendirici tanıtımlarla tüketim oranı özellikle geri kalmış ülkelerde gün geçtikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tüketim oranı %30 azalırken ülkemizde ise %80 artmıştır. Yılda 4.8 milyon kişinin ölümünden sorumludur, ülkemizde her yıl 100.000 kişi bu düşman nedeniyle ölmektedir. Tıpta sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Sigarayı bırakmama direnci göstermeyen, güçlü iradeye sahip, sağlığını ve geleceğini düşünen maalesef bağımlı hale gelmiş hastalarımızı kendi istekleriyle başaracakları bu mücadeleye davet ediyor, sağlıklı ve sigarasız günlerde buluşmayı umut ediyoruz.
Sigarayı Bıraktığınızda
- İlk 20 dakikada: Nabız, Kan basıncı, el ve ayakların ısısı normale döner.
- 8-24 saat sonra: Kan oksijen seviyeniz, dokulara giden oksijen miktarınız ve enerjiniz artar.
- Kandaki karbonmonoksit gazı azalır.
- Kalp krizi geçirme riskiniz ilk günden itibaren azalmaya başlar, bir yılın sonunda risk % 50 azalır.
- Beyin kanaması ve bacaklardaki gangren riski % 30-50 oranında azalır.
- Üçüncü günde tat ve koku alma duyularınız artar.
- İki hafta ile üç ay arasında; Akciğer kapasiteniz % 30 artar, rahat spor yapabilirsiniz.
- Öksürük, balgam azalır ve kaybolur.
- Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar.
- Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur.
- Bir yıl sonra: Kalp krizi ve beyin kanaması geçirme riskiniz % 50 azalır.
- Beş yıl sonra: Akciğer ve diğer organ kanseri olma riskiniz günde bir paket sigara içen kişiye göre % 50 azalır.
- On yıl sonra: Felç olma riskiniz hiç sigara içmemiş olan kişilerle aynı düzeye iner.
- On beş yıl sonra: Kalp krizi riskiniz hiç sigara içmeyen kişilerle aynı olur.
- Evde, iş yerinde arkadaş ortamında sigara içmeyen ve siz içtiğiniz için rahatsız olanlar ve sevdikleriniz hiç dumana maruz kalmayacaklardır.
- Çocuklarınıza iyi bir örnek olabilirsiniz.
- Çocuklarınızın kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, hışıltılı solunum, astım gibi hastalıklara yakalanma risklerini azaltacaksınız.
- Sigara harcamanız ve doktor, ilaç gibi sağlık giderleriniz azalacağından tasarruf edeceksiniz.
Bunları biliyor muydunuz?
- Gün geçtikçe özellikle gençlerde ve kadınlarda tüketimi artan sigara; erken yaşta başlandığı zaman bağımlılık yapıcı oranı daha fazla olan, eroin ve esrara göre 8 kat daha fazla alışkanlık yapan, dumanında içerdiği 4000`in üzerinde kimyasal madde ile zehirli, kanser yapıcı ve öldürücü etkisi olan, insan vücuduna hiçbir faydası olmayan zararlı bir tütün içeceğidir.
- İçerisinde 50 adet direk kanserojen katkı maddesi bulunur.
- Pasif içicilik yoluyla alınan çevredeki sigara dumanı ana dumandan daha fazla nikotin içerir.
- İçenlerin kanserden ölme oranı içmeyenlere göre 20 kat fazladır.
- Akciğer kanserlerinin % 90 `ı sigaraya bağlı oluşmaktadır ve dünyada en fazla öldüren kanser türüdür.
- Önlenebilir hastalık ve ölümlerin 1.nedenidir. Her 8 saniyede 1 kişiyi öldürmektedir.
- Tüm organlarda KANSER yapmasının yanı sıra, Kronik Bronşit, Amfizem, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), Astım, Hipertansiyon, Kolesterol, Felç, Kalp krizi, Ülser, Kısırlık, Kemik erimesi, Dişlerde sararma, Ağız kokusu ve Ani ölüm gibi birçok hastalığa neden olmakta veya görülme oranını artırmaktadır.
- Sigara içen kadınlarda erken doğum, bebekte ise fiziksel ve zihinsel gelişme geriliği yapar.
- Maalesef bütün bunlara rağmen yapılan gizli reklamlar ve özendirici tanıtımlarla tüketim oranı özellikle geri kalmış ülkelerde gün geçtikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tüketim oranı % 30 azalırken ülkemizde ise % 80 artmıştır.
- Yılda 4.8 milyon kişinin ölümünden sorumludur, ülkemizde her yıl 100. 000 kişi bu düşman nedeniyle ölmektedir.
- 20 yıl sonra ise 10 milyon kişinin öleceği tahmin edilmektedir.
- Tıpta sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.
Sigara dumanındaki bazı kimyasal maddeler
- Nikotin (Bağımlılık yapıcı)
- Karbonmonoksit (Egzoz gazı)
- Arsenik (Zehir)
- Metil Alkol (Roket yakıtı, kaçak içkilerdeki öldürücü alkol)
- DDT (Böcek zehiri)
- Kadmiyum (Araba aküsü)
- Hidrojen siyanür (Gaz odası zehiri)
- Bütan (Ocak gazı)
- Aseton (Tırnak cilası çıkarıcı)
- Naftalin (Güve öldürücü)
- Amonyak (Temizlik maddesi)
- Toluen (Tiner)