Sizi En Kısa Süre İçinde Arayalım
Hemen Formu Doldurun
Uçucu ve yolcularda yüksek irtifa, düşük basınç, düşük ısı, kozmik radyasyon, sürat ve ivmeli hareketlere maruz kalmalarına bağlı olarak tıbbi, fizyolojik ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Havacılık tıbbının bunlara çözüm üretmek, koruyucu hekimlik ve eğitim çalışmaları yapmak biçiminde özetlenecek bir misyonu vardır.
Bu bağlamda uçuş tabiplerinin varlık nedeni sayılan problemlerin ana başlıkları şunlardır: İrtifadaki oksijen azlığı (hipoksi), basınç azalması (dekompresyon hastalıkları), denge ve yönelim bozuklukları (disoryantasyon, vertigo), görsel illüzyonlar, uçak tutması, jet-lag, G kuvvetlerinin neden olduğu bozukluklar (tünel görüşü, görüş kararması, bilinç kaybı), gürültü, vibrasyon, uçaktan atlama ile ilgili tıbbi sorunlar, uçuş korkuları, uzay uçuşlarındaki fizyolojik-psikolojik bozukluklar, vs. Daha da genişletilebilecek olan bu listedeki rahatsızlıklar, uçucuların etkin ve emniyetli bir uçuş yapmasını zorlaştırabileceği gibi, tıbbi bozukluklara ve uçuş kazalarına da yol açabilir. Uçuş kazalarında insan faktörünün payı %70-80 oranlarında olduğu için, uçucuların sağlığı, havacılık tıbbı eğitimi almış hekimlerin kontrolü altına bırakılmış, havacılık tıbbı uçuş emniyetinin vazgeçilmez bir bölümü olmuştur.
Havacılık Tıp Merkezimiz 22 Mart 2010 tarihinde SHGM Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı Hava Sağlık Bölümü tarafından yetkilendirilerek hizmet vermeye başlamıştır. Merkezimizde THY pilot ve uçucu personeli, Özel Havayolu şirketleri (Pegasus, Atlasjet) pilot ve uçucu personeli, Özel uçuş eğitimi veren okullar, JAA üyesi ülkelerin yabancı pilot ilk/periyodik muayeneleri ve tüm uçucu personelin sağlık raporları gibi hizmetler SHGM’den alınan uluslararası geçerliliği olan bu yetki ile verilmektedir.
Pilotaj muayenelerimiz tüm pilot, pilot adayları, teknik ve diğer tüm uçucu personel için ilk ve periyodik muayene ile sağlık sertifikasyon hizmetini kapsar.
Türkiye’ de uçucuların sağlık standartları Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED) ve ICAO (International Civil Aviation Organisation) Annex 1 ile belirlenmektedir. Pilotaj muayeneleri, pilotların görev yaptıkları uçak tipine, görevine ve yaşa göre belli sürelerde yapılmalıdır. Bu muayenelerdeki hedefimiz, her an sağlıklı olması gereken pilot ve uçucu personelin, sağlıklı halinin devam edip etmediğinin kontrolünü yapmak ve sağlıklı olmasını sağlamaktır. Merkezimiz pilotaj muayenelerinde bugüne kadar sürekli yükselen kalitesiyle pilotlara, pilot adaylarına ve tüm uçucu personele deneyimli kadrosuyla en iyi hizmeti vermeye çalışmaktadır. Uçuş hekimi ve pilot birbirine güven duymalı ve bu ortam sağlanmalıdır. Bu hassas görevlerde çalışan tüm pilotlarımız için biz uçuş hekimleri olarak 24 saat tüm sağlık sorunları ve soruları için bir telefon uzaktayız. Tüm pilotlarımızı ve uçucu personelimizi bekliyoruz.
Hizmet Verilen Uçucu Personel Sınıfları
- 1. sınıf pilotaj ilk ve periyodik muayene
- 2. sınıf pilotaj ilk ve periyodik muayene
- Kabin memuru ilk ve periyodik muayene
- Uçak bakım teknisyeni ilk ve periyodik muayene
- Loadmaster ilk ve periyodik muayene
- Dispatcher ilk ve periyodik muayene
- Hava trafik kontrolörü ilk ve periyodik muayene
- Apron ehliyet muayenesi ilk ve periyodik muayene
- Paraşüt ile uçabilir raporu ilk ve periyodik muayene
- Uçak yolcusu sağlık raporları
- İnsansız Hava Aracı pilot muayenesi (İHA0, İHA1, İHA2, İHA3 Muayeneleri)
- Havacılık Yönetimi Program Öğrenci Muayenesi
- Hava Polisi ilk ve periyodik muayene
Muayeneye Gelirken Getirilmesi Zorunlu Evraklar
- 2 adet fotoğraf
- Eski sağlık sertifikası (Periyodik muayeneler için )
- Muayene günü aç gelinmesi ( kahvaltı ikramı vardır )
- Nüfus cüzdanı ( pasaport )
Not: Periyodik muayenelerde gözlük ve lens kullananlar yanlarında getirmelidir.
Özel Hisar Havacılık Tıp Merkezinde sağlık muayeneleri, Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED) talimatına ve Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri – EK.1 genelgesine göre sağlık muayenelerini; Yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinde, işe başlamadan önce ve genelgeye uygun sürelerde yapılmaktadır.
Bu kapsamda yapılması gereken muayene ve tetkikler
- Psikiyatri
- Nöroloji
- Kapsamlı KBB muayenesi
- Kapsamlı Göz hastalıkları muayenesi
- İç Hastalıkları muayenesi
- Uçuş hekimi muayenesi
- Hemogram (Tam kan Sayımı), Tam İdrar Tetkiki, Sedimantasyon, AKŞ, Kreatinin, Total Kolesterol, Trigliserid, ALT, AST, GGT, LDL, HDL
- PA Akciğer Grafisi
- SFT (Solunum Fonksiyon Testi)
- Bilgisayarlı Görme Alanı Testi
- EKG
- Odyometre, Timpanometre (İşitme Testi)
1.Sınıf Sağlık Sertifikası Periyodik Tetkikler Asgari Gereksinimleri
EKG:
- 30 yaşa kadar (5 yılda bir)
- 30-39 yaş (2yılda bir)
- 40-49 yaş (yılda bir)
- 50 ve üstünde (her muayenede)
Odyometre
- 40 yaşa kadar (5 yılda bir)
- 40 yaş üstünde (2 yılda bir)
Görme alanı
- 40 yaşa kadar (5 yılda bir)
- 40 yaş üstünde (2 yılda bir)
SFT (Solunum fonksiyon testi)
- 40 yaşa kadar (5 yılda bir)
- 40 yaş üstünde (4 yılda bir)
Akciğer Grafisi
- 40 yaşa kadar (5 yılda bir)
- 40 yaş üstünde (4 yılda bir)
Tam kan sayımı ve İdrar tahlili her muayenede yapılmaktadır.