Solunum yolu alerjenlerine yönelik ülkemizde en sık karşılaşılan alerjenlerden oluşan panellerle deri prick testleri (alerji) yapılmaktadır. PPD testi ise tüberküloz şüphesi olan olgulara yapılmakta, 3 gün takip edilerek sonuçlandırılmaktadır. Sonuçlar hastane işletim sistemine kaydedilerek ömür boyu saklandığı gibi elden de verilmektedir. Alerji Ünitesi hastanemizde iki ayrı bölüm olarak hizmet vermektedir.
Solunum Sistemi Alerjileri/Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve KBB
Diğer sistem alerji ve hastalıkları ise Cildiye ve Dâhiliye başta olmak üzere ilgili diğer branşlar tarafından takip ve tedavi edilir.
Alerji Nedir?
Alerji, insan vücudunun aslında zararlı olmadığı halde bazı maddelere karşı normalden fazla gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bu tepkinin olmasına alerji, vücutta bu bağışıklık sistemi tepkisini başlatan yabancı maddeye ise allerjen denir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler. Bu, normal insanlarda koruyucu bir mekanizmadır. Alerjik bünyeli kişilerde karşılaşılan maddenin vücuda zararlı olup olmadığı ayrılamaz ve zararsız maddelere de reaksiyon gelişir.
Alerjik Hastalıklar
Genel olarak Solunum sistemi ve Diğer sistem alerjik hastalıkları olarak ikiye ayrılır. En sık rastlanan alerjik rinit ve alerjik astımdır.
Solunum Sistemi ile ilgili başlıca alerjik hastalıklar:
- Alerjik Rinit,
- Alerjik Rinosinüzit,
- Alerjik Bronşit,
- Alerjik Astım,
- Reaktif hava yolu,
- Astım Bronşiale,
- Rhinitis medicamentosa
- Solunum Sistemi dışı alerjik hastalıklar:
- Atopi,
- Atopik Dermatit
- Alerjik Kontakt Dermatit,
- Alerjik purpura,
- Ürtiker,
- Alerjik Ürtiker,
- Alerjik Konjuktivit,
- Anjionörotik ödem,
- Anaflaktik şok,
- İlaç Alerjileri,
- Böcek Alerjileri
Alerji nasıl anlaşılır?
Hastanın hikâyesi (anamnez) ile birlikte klinik bulgular tanı için yeterlidir. Ancak kanıtlamak ve neye karşı alerji oluştuğunu öğrenmek için destekleyici testler yapılır.
Kan tetkikleri: | Total Ig E, Spesifik Ig E’ler, Kan Eozinofil düzeyi, Karaciğer Fonksiyon testleri |
Burun testleri: | Nasal smear |
Gaita tetkikleri: | Parazit, yayma, |
Cilt testleri: | Pach test, Prick testler (deri çizme testleri), |
Solunum testleri: | Solunum fonksiyon testleri, bronş provakasyon testleri, |
Belirtileri nelerdir?
Alerjenle (vücudun yabancı kabul ettiği madde) karşılaşıldığında hapşırma, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve egzama gibi deri döküntüleri meydana gelir. Aynı maddelerle karşılaşan ama yatkın olmayan kişilerde bu reaksiyonlar görülmez.
Solunum sistemi alerjilerinde genel belirti ve bulgular;
Hapşırma, burun akıntısı, burunda kaşıntı, burun çekme (alerji selamı), burun tıkanıklığı, göz yaşarması, gözlerde veya kulaklarda kaşıntı, boğazda kaşıntı hissi, geniz akıntısı, öksürük, nefes darlığı, nefes alamama, hırıltı ve hışıltılı solumadır. Diğer sistem alerjilerindeki genel belirti ve bulgular ise; Kaşıntı, kızarıklık, vücudun çeşitli yerlerinde kırmızı lekeler, ciltte kabarma, kırmızı yama tarzı döküntü, anüs etrafında kaşıntı, ellerde sulanma, kabuklanma, gözaltlarında ve dudaklarda şişlik, bayılma, şok ve koma gibi belirtilerdir.
Nasıl tedavi edilir?
Tedavi korunma ile başlar, kişi önce neye karşı alerjik olduğunu öğrendikten sonra alerjik maddelerden uzak durmalı; buna rağmen belirtiler geçmezse ilaç tedavisine başlamalıdır. Bazı alerjik hastalıklarda ise seçilen vakalarda aşı tedavisi (immünoterapi) tercih edilebilir.
Korunma nasıl yapılır?
Alerjiye en sık neden olan maddeler hayvan tüyleri, çiçek polenleri, toz, küf ve deterjan gibi maddelerdir.
Neye karşı alerji olduğu öğrenildikten sonra alınan bazı önlemler ise;
- Ev tozu (akar/mite) alerjilerinden korunma,
- Polenlerden (yabani ot, ağaç ve çiçek tozları) korunma,
- Küf ve rutubetten korunma,
- Hayvan epitel ve tüylerinden korunma,
- İlaç alerjilerinden (penisilin) korunma,
- Böcek alerjilerinden (arı) korunma,
- Gıdalar ve katkı maddelerinden kaçınma (diyet),
- Mesleki olarak sık karşılaşılan alerjen maddelerden korunma.