Böbrek Kanseri Nedir?
Boşaltım sisteminin bir parçası olan böbrekler, fasulye şeklinde olup omurganın her iki tarafında birer tane olmak üzere karın içi organların arkasında yer alırlar. Böbreklerin vücudumuzda dört temel işlevi vardır.
- Vücudun sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olurlar.
- Kan basıncını kontrol ederler
- Ürik asit, kreatinin ve üre gibi metabolizma atıklarının idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlarlar.
- Salgıladığı hormonlar ile kemik iliğindeki kan hücrelerinin üretimine katkı sağlar.
Böbrek dokusundaki hücrelerin çevresel ya da kalıtsal faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrayarak kontrolsüzce büyüyüp çoğalmasıyla, o bölgede kitle yani tümör oluşur. Böbrek kanseri, böbreğin idrar üreten kısmında gelişebileceği gibi, idrarın toplandığı havuzcuk bölümünde de konumlanabilmektedir. Amerikan Kanser Derneği, böbrek kanserinin, en sık görülen 10 kanser türünden biri olduğunu açıklamıştır. Yetişkinlerde daha yaygın olarak ortaya çıkan böbrek kanseri türü, renal hücreli karsinomdur. Böbrek kanseri, oldukça yavaş gelişim gösteren bir hastalıktır. Bu nedenle, düzenli doktor kontrolü hayat kurtarabilmektedir.
Böbrek Kanseri Neden Olur?
Böbrek kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de kanser oluşumunu tetikleyen bazı risk faktörleri mevcuttur.
- 50 yaş ve üstü kişilerde böbrek kanseri riski daha fazladır.
- Erkeklerin böbrek kanseri olma ihtimali kadınlara göre iki kat daha fazladır.
- Obezite
- Alkol ve sigara tüketimi
- Yüksek Kan Basıncı
- Asbest, kadmiyum gibi maddelere maruz kalan metal işçileri
- Böbrek hastası olmak ve uzun süre diyalize girmek
- Ailesinde birinci dereceden akrabalarında böbrek kanseri hikayesi olanlar
Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Böbrek kanseri sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için ilk evrelerde fazla belirti vermeyebilir. Ancak ileriki evrelerde bazı semptomlar gözlenebilmektedir.
Bunlar:
- İdrarda kanama
- Karın ağrısı
- Nedensiz bel ağrısı ve belde şişlik oluşumu
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Kansızlık
- Nedensiz yüksek ateş oluşumu
- Karında ele gelen kitle
Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Böbrek kanserinin ilk evrelerde teşhisi zor olabileceğinden düzenli doktor kontrolleri oldukça önemlidir. Yukarıdaki belirtilerden birkaçıyla hekime başvuran kişinin öncelikle fiziki muayenesi yapılır. Ardından kandaki kreatinin seviyesi gibi ölçümler için idrar ve kan testleri istenebilir. Öte yandan, ultrason, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme testleri aracılığıyla kanserin boyutu, çeşidi ve yayılım durumuna ilişkin detaylı bilgiler edinilebilir.
Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kanseri teşhisi konulan hastalara; kanserin türü, evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre multidisipliner bir yaklaşımla, uygun bir tedavi planı belirlenir. Cerrahi müdahale, tercih edilecek ilk tedavi seçeneğidir. Tümörün durumuna göre, parsiyel nefrektomi adı verilen işlemle böbreğin bir kısmı çıkarılabilir ya da radikal nefrektomi işlemiyle böbreğin tamamı alınabilir.
Öte yandan, ablasyon, kriyoterapi, kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlerden de yararlanılabilmektedir.