Biyopsi Nedir, Nasıl Yapılır?
Biyopsi, girişimsel radyolojide en sık yapılan, bir lezyonun tümör, inflamatuar veya normal doku olup olmadığının tespit edilmesi için gerçekleştirilen işlemdir.
Biyopsi genellikle girişimsel radyolojinin rutin uygulamalarından biridir, ancak kimi zamanlar cerrahi uygulamalarında da kullanılabilir. Biyopsi, küçük doku parçalarının alınması ve laboratuvar analizi için gönderilmesi için kullanılan bir tekniktir.
Bir tümörün türünün veya durumunun tespit edilmesi, iyi veya kötü huylu bir tümörün teşhis edilmesi, tümörün tedaviye ne kadar iyi yanıt vereceğinin belirlenmesi veya tümörün yayılımını değerlendirmek için kullanılabilir. Biyopsi ayrıca, inflamatuar hastalıkların teşhis ve tedavisinde veya normal dokuların değerlendirilmesinde de kullanılabilir.
İşlem süresi ortalama 20 dakikadır. İşlemden sonra karaciğer ve akciğer biopsilerinde bir saat gözlem altında tutulan hastalar, sonrasında klinik kontrol ile taburcu edilir. Biopsi sonuçları, (immun boyamalar, özel işlemler gerekmedikçe) en geç 2 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
İşlem sonrası ertesi gün, tüm günlük aktivitelere kısıtlama olmaksızın devam edilebilir.
İnce İğne Biyopsisi Nedir, nasıl yapılır?
Ince iğne biyopsi (İİB), bir radyolojik teknik olarak, küçük bir iğne kullanılarak alınan örnekleri incelemek için kullanılan bir küçük örnek alma yöntemidir. İİB, vücutta küçük patolojik değişiklikleri, anormal doku veya tümörleri tespit etmek için kullanılan tekniktir.
Öncesinde, ilgili anatomik alan ve hastalığa ait tüm veriler girişimsel radyolog tarafından değerlendirilir, hangi görüntüleme cihazı (ultrason, tomografi, manyetik rezonans, floroskopi, anjiografi) kullanılacağına karar verilir.
Biyopsi yapılacak yerin izdüşümündeki cilt, antiseptik solüsyon ile silinir, çok ince bir iğne ile lokal anestezi yapılır. Takiben, görüntüleme eşliğinde lezyona iğne ile girilerek hücre alınır. Lama yayılarak patoloji labaratuarına gönderilir.
Kalın İğne Biyopsisi Nedir?
Bazı hastalıkların tanısının konulması ve tetkiklerinin yapılması için, doku alınması gerekebilir. Aynı ince iğne biyopsisindeki gibi prosedür başlayıp devamında özel iğnelerle lezyondan, ince bir doku parçası alınıp patoloji laboratuvarına gönderilir.