‘Son dönemde baş ağrım daha da arttı. O kadar da ilaç alıyorum ancak hala geçmedi.’ gibi cümleleri çevrenizden çok sık duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu ağrıların sürekli ilaç kullanımına bağlı olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Uluslararası Baş Ağrısı Komitesi tarafından da ‘aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı’ tanımlamasıyla belirlenen geçmeyen baş ağrılarının nedenleri ve yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Uzmanlarından sorduk.
Baş ağrısı şikayeti ile doktora başvuran, değerlendirmeye alınan hastaların önemli bir kısmında baş ağrısının aşırı ilaç kullanımından kaynaklandığına ve bu durumun tüm dünyada giderek artan bir sorun haline geldiğine değinen uzmanlar ‘Uluslararası baş ağrısı komitesi ilaç kullanımına bağlı ağrıları kullanılan ağrı kesici çeşitlerine göre ayrı ayrı sınıflandırmıştır. Özellikle migren için kullanılan bazı baş ağrısı ilaçlarının, ilaca bağlı baş ağrısı gelişimine yol açtığı gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalara göre aşırı ilaç kullanımına bağlı gelişen kronik günlük baş ağrısı genel nüfusun %1-2’sini oluşturmaktadır.’ açıklamasında bulundu.
İlaca Bağlı Baş Ağrınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Uluslararası Baş Ağrısı Komitesi’nin belirlediği kriterlere göre;
- Öncesinde migren, gerilim baş ağrısı gibi baş ağrılarınız varsa,
- Ayda 15 gün sıklığında; günlük ve çok sık ağrı oluyorsa,
- Aşırı ağrı kesici kullanıyorsanız,
- En az 3 aydan beri ve ayda 10-15 taneden fazla ilaç kullanıyorsanız,
- İlaçların bırakılması ile düzelme oluyorsa,
ilaçlara bağlı baş ağrısı çekiyor olabilirsiniz.
Aşırı İlaç Kullanımına Bağlı Ağrıların Belirtileri
Aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısında tipik bir klinik tablo yoktur. Baş ağrısının şiddeti, tipi, yerleşim yeri, eşlik eden belirtiler çok değişkendir. Tüm başta, bölgesel, künt, sıkıştırıcı veya zonklayıcı olabilir. Hemen hemen her gün olmaya eğilimlidir. Baş ağrısına genellikle bulantı, dinlenmekle geçmeyen yorgunluk (asteni), huzursuzluk, endişe, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık eşlik edebilir. Kadınlarda daha sık görülür. Bu hastaların çoğunun birincil baş ağrısı olarak migren, gerilim tipi baş ağrısı ve miks baş ağrısı yaşadıkları saptanmıştır. Bazı hastalarda bu tip baş ağrılarının 10-20 yıl gibi devam süresinin olduğu görülür.
Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavideki amaç baş ağrısını tamamen ortadan kaldırmaktır. Tedavi basamaklı yaklaşım gerektirir.
- Öncelikle doktorunuzdan detaylı bilgi isteyin. Bu motivasyonunuzu artırır.
- Nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğinizi doktorunuzla birlikte kararlaştırın.
- Ağrı kesici olarak kullandığınız ilaçları yavaş yavaş kesmeye başlayın. Gerekirse hekiminizin önereceği başka bir ağrı kesiciyi kullanın.
- Alışkanlık yapmış olan ilacınızı kestiğinizde baş ağrısı, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi, taşikardi, uyku bozuklukları, huzursuzluk, anksiyete ve sinirlilik olabilir. Endişeye kapılmayın.
- Aşırı ilaç kullanımını kestiğinizde düzeleceğinizi unutmayın.
- Doktor kontrolünüzü aksatmayın.