7 milyarlık dünya nüfusunun yaklaşık 600 milyonunun astım hastası olduğunu biliyor muydunuz?
Dünya Astım Günü’nde hipertansiyon, diyabet gibi dünyada en sık görülen hastalıkların başında gelen astımı Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanları ile konuştuk…
Türkiye nüfusunun da yaklaşık 7,5 milyonunun astım hastası olduğunu dile getiren uzmanlar; ‘Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Havayollarının aşırı duyarlılığı ile karakterize, nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltı/hışıltı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve çok az bir miktarda yapışkan bir balgamın olduğu ataklarla seyreden astımın tüm belirtileri dikkatle değerlendirilmelidir. Çünkü astım hastalarının şikayetleri ataklar sırasında ortaya çıkar. Ataklar dışında herhangi bir belirti vermeyebilir. Astım hastalarında genelde nefes darlığı belirgin olduğu için öksürük akla gelmeyebilir, oysa her on astımlının birinde tek şikayet öksürüktür. Bu nedenle 6 haftadan daha fazla devam eden, grip sonrası ortaya çıkan kuru öksürükler ve çok az miktarda gelen balgam söz konusuysa her zaman astım ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.’ açıklamasında bulundu.
Astım Her Yaşın Hastalığı
Astım en çok çocukluk çağında olmakla birlikte her yaş grubunda görülebilir. Ergenlik dönemine kadar erkek çocuklarda daha fazla görülse de ergenlik döneminden sonra kız çocuklarında da görülür. 20-40’lı yaşlar arasında ise erkek ve kadınlardaki oran eşitlenir. 40’lı yaşlarda, özellikle menopoz döneminden sonra kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık haline gelir.
Astımdan Korkmayın, Geç Teşhisten Korkun!
Astım teşhisi konulduğunda korkmayın. Çünkü astım günümüzde en kolay tedavi edilen hastalıklardan biridir. Nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltı/hışıltı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve çok az bir miktarda yapışkan bir balgam varsa hemen bir hekime başvurun. Ayrıntılı sorgulamadan sonra muayene, basit bir kan tahlili ve solunum fonksiyon testi yapılarak astım olup olmadığınızı net olarak öğrenebilirsiniz. Her nefes darlığının altında astım yatmayabilir. Bu nedenle teşhisi doğrulamak için akciğer grafisi çektirmekte de fayda var. Ayrıca alerjik bir bünyeniz varsa alerji testi yaptırın. 5 yaşın üzerindeki herkese uygulanabilecek 15 dakikalık bir testle hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Bu tedavi için son derece önemlidir. Yapılan çalışmalarda astım hastalarının yarısının alerjenlere karşı duyarlı olduğu görülmüştür. Diğer yarısı ise herhangi bir alerjik durum içermez. Tanının ardından öncelikle havayollarındaki aşırı duyarlılığı ve havayolu kaslarındaki aşırı kasılmayı normal hale getiren nefes yoluyla alınan ilaçlar kullanılır. Bazen burun akıntısı, balgam aşırı miktarda olabilir. Bu noktada antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi planı ne olursa olsun doktora danışmadan değiştirilmemelidir.
Astım Tedavisi Olurken Yandaş Hastalıklarınızdan da kurtulun!
Astıma bazı hastalıklar eşlik edebilir. Halk arasında Saman Nezlesi olarak da bilinen Alerjik Rinit, alerjik olan bünyeli kişilerde genellikle şeffaf burun akıntısı (ataklar halinde daha koyu ve sarı/yeşil renkte olabilir), sık hapşırık ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Eşlik eden sağlık problemlerinden biri de ciltteki reaksiyonlardır. Ciltte sıklıkla kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar oluşan ve halk arasında Kurdeşen olarak bilinen ürtiker de astım hastalarında sık görülür. Bir diğer hastalık da her iki gözde kızarıklık, yanma, batma hisleriyle kendini gösteren alerjik konjonktivittir.
Astımdan Korunmak İçin Evinizi Yeniden Düzenleyin!
- Evdeki halıları kaldırın, zeminin boş kalmasını istemiyorsanız kilim kullanın.
- Çamaşırlarınızı evin içinde kurutmayın.
- Kokulu yumuşatıcıları kullanmayın.
- Evinizi sık sık temizleyin.
- Sık sık havalandırın.
- Sık sık güneşlendirin.
- Ev temizliği yaparken bitkisel, kokusuz temizlik ürünleri kullanın.
- Kedi tüyü en sık görülen alerjen nedenidir. Bu nedenle evcil hayvan beslemeyin.
- Canlı çiçek bulundurmayın.
- Çok toz tutan elektronik ürünleri özellikle yatak odasında bulundurmayın.
- Özellikle çocukların kullandığı oyuncakların peluş olmamasına dikkat edin.
- Akut astım krizlerinin en önemli nedeni olan sigaradan uzak durun.
- Yumurta alerjiniz yoksa grip aşısı yaptırın.
- Suyla çalışan ya da ev tozu akarlarını tutabilen hepa filtreli elektrik süpürgesi kullanın.