Çok fazla mı terliyorsunuz? Özellikle elleriniz, ayaklarınız ve koltuk altlarınız mı terliyor? Kıyafetlerinizin koltuk altı hep ıslak mı? Kolunuzu kaldırmaya utanıyor musunuz? Bu ve bunun gibi birçok sorundan Botoks uygulamasıyla kurtulmanız mümkün…
Aşırı Terleme (Hiperhidroz), özellikle ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artmasıyla yıllardan beri hem kadınlar hem de erkekler için rahatsız edici kozmetik ve sosyal bir sorun. Toplumun %1’inde görülen bu sorun; özellikle koltuk altı, avuç içleri ve ayak tabanlarında kendisini gösteriyor. Yüzde de aşırı terleme söz konusu olabiliyor. Ter miktarı kişiden kişiye değişebildiği için terlemenin değerlendirmesi yapılarak tanısının konulması çok önemli.
Terleme Tedavisinde Yaklaşım
Terleme tedavisine başlamadan önce terlemenin nedenleri araştırılır. Terleme kişi için ciddi sıkıntılar yaratsa da tedavi seçenekleri oldukça kısıtlı. Tedavi amacıyla uygulanan pudralar, kremler ya da spreyler terlemeyi tamamen kesme özelliğine sahip değil. Ancak kısa süreli geciktirebiliyor. Oysa Botoks’la çok etkili ve uzun süreli kalıcılık sağlamak elinizde.
Botoks (Botox) Nedir?
Yaklaşık 30 yıldır güvenle kullanılan Botoks; ‘Clostridium Botulinum’ adı verilen bakterinin salgıladığı bir toksin. Sinir lifleri ter bezlerini aktive ettiği için Botoks’taki proteinle, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabiliyor.
Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
Botoks tedavisi aşırı terlemede uygulanabilecek yöntemlerden biri. 30 dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilen Botoks; özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinde kullanılıyor. Koltuk altı uygulaması el ve ayak tabanı uygulamasına göre daha kolay ve çok az ağrılı. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olduğundan genellikle kısa süreli anestezi kullanılması gerekiyor.
Botoks Uygulamasından Önce Yapılması Gerekenler
Botoks işlemi uygulanmadan önce hastanın şikâyeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılır. Test sonucunda, aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenerek; bu alanlara son derece ince uçlu iğneler vasıtasıyla yaklaşık 2 mm derinlikte cilt altına Botoks ilacı enjekte edilir. Anestezi gerektirmeyen bu uygulamada çok hassas hastalarda işlem öncesinde lokal etkili bir krem kullanımı söz konusu olabilir. Yapılan işlem 6-8 ay gibi uzun aralıklarla tekrarlanır. 10-15 dakika gibi süren işlemin hemen ardından günlük hayatınıza dönebilirsiniz. 18-65 yaş aralığındaki herkesin yararlanabileceği bu uygulamanın sonucunu 2-4 gün içerisinde görmeniz mümkün.
Kimlere Botoks Yapılmaz?
- Hamilelere,
- Emziren annelere,
- Cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalara,
- Myasthenia Gravis (özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı) gibi nörolojik hastalıkları olanlara,
- Aminoglikozit türü antibiyotik kullananlara,
- Penicillamin kullanan romatoid artritli hastalara,
- Cyclosporin gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ve chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalara Botoks uygulaması yapılmaz.
Hem kadın hem de erkeklerde, birçok yaş grubunda uygulanabilecek bu yöntem; sadece bu konuda bilinçli, uzman hekim tarafından uygulanmalıdır.
18.05.2015 tarihinde güncellenmiştir.