ARMA Nedir?
ARMA’nın açılımı ‘’Anti reflü mukozal ablasyon’’ demektir. Gastroözefajial reflü (GÖRH) hastalığını tedavi etmek için uygulanan endoskopik bir tedavidir. Gastroözefajial reflü, mide asidinin ağız ve mideyi bağlayan yemek borusuna tekrar tekrar akmasıdır. Yemeği yuttuktan sonra yemek borusunun alt kısmında bulunan bir kas grubu gevşer. Bu gevşeme sayesinde yiyecek ve sıvılar mideye akar. Ancak bu kas yeterince gevşemez veya zayıflarsa mide içeriği tekrardan yemek borusuna kaçabilir ve tahriş edebilir. Reflü herkeste ara sıra meydana gelebilir ancak kişide sürekli olarak görülmesi GÖRH’e neden olur.
GÖRH tedavisinde ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi önerilebilir. Dar kıyafetler giymemek, uyumadan hemen önce yemek yememek, ağır kaldırmaktan kaçınmak, küçük öğünler yemek, geceleri yastığın başını yükselterek uyumak ve yemek borusu basıncını artıran kahve, çay gibi içeceklerden kaçınmak GÖRH’ü iyileştiren bazı yaşam tarzı değişikliklerindendir. Genellikle ilaç tedavisi ve dikkat etmek GÖRh tedavisi için yeterli olabilir. Ancak ciddi boyutlarda veya uzun süre ilaç kullanmaya engel durumlarda cerrahi seçenekler uygulanabilir.
ARMA ve ARMS, gastroözefajial reflü tedavisinde en çok kullanılan iki yöntemdir. Dirençli GÖRH tedavisinde çoğu zaman laparoskopik anti reflü cerrahisi altın standart kabul edilse de daha az invaziv tedavi seçenekleri de arzulanır. ARMA tedavisi ise her ne kadar cerrahi tedavi seçenekleri arasında sayılsa da bir ameliyat değil, endoskopik bir işlemdir. Geleneksel tedavi seçeneklerine nazaran daha yeni gelişen bir yöntemdir.
ARMA Yöntemi Kimlere Uygulanır?
Gastroözefajial reflü tedasinin ilk basamağını proton pompa inhibitörleri oluşturur. Ancak hastaların yalnızca %10-40 arası tatmin edici bir yanıt alır. Bu hastaların da iyi hallerinin devam edebilmesi için günlük olarak ilaçlarını tüketmeleri gerekir. Uzun süre proton pompa inhibitörü kullanmak ilerleyen zamanda pnömoni ve demans görülme riskini artırabilir. Bunun yanı sıra sürekli ilaç kullanma fikri bazı hastaların hoşuna gitmeyebilir ve bu nedenle kalıcı tedavi seçeneklerine yönelebilirler. Bu seçeneklerin başında gelen Laparoskopik anti reflü cerrahisi (LARS) ise ameliyat korkusu olan kişiler için iyi bir seçenek olmayabilir. Tüm bunlar düşünüldüğünde basit bir endoskopik müdahale içeren ARMA başta genç ve orta yaşlılar olmak üzere GÖRH’ten kalıcı olarak kurtulmak isteyen herkeste uygulanabilir. ARMA için ideal adaylar şunlardır:
- Proton pompa inhibitörüne dirençli GÖRH
- Hafif ile orta derecede bozuk gastroözefajial bileşke bozukluğuna sahip
ARMA Tedavisinin Diğer Yöntemlere Göre Avantajları Nelerdir?
GÖRH tedavisinde kullanılan yöntemler genel olarak şunlardır:
- İlaç Tedavisi
- Laparoskopik anti reflü cerrahisi (LARS)
- LİNX cihazı
- Anti-reflü Mukozektomi (ARMS)
- Anti-reflü Mukozal Ablasyon (ARMA)
İlaç tedavisi tercih edilen ilk tedavi seçeneğidir. Aralarında en kolayıdır. Ancak ilaç tedavisi ömür boyu süren bir tedavidir. Hasta ilacını aldığı sürece iyi olabilir. İlaca bağlı olma durumu bir süre sonra hastanın bu durumdan sıkılmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi her hastada etkili olmayabilir. Ve uzun süreli kullanım ilaçların yan etkisine maruz kalmaya sebep olabilir.
ARMA tedavisi ise belirli pahalı cihazlar veya işlem sonra uzun bir iyileşme süreci veya büyük komplikasyon içermeyen bir seçenektir. Düşük perforasyon (organın anormal açılması) riskine sahiptir. GÖRH tedavisine karar vermeden önce tüm tedavi seçenekleri ile ilgili detaylı bilgi edinmenizde fayda vardır. Tedavi seçenekleri sizin genel sağlık durumunuz, beklentileriniz veya hastalığınızın seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tüm avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurarak sizin için uygun tedavi seçeneğini bulacaktır.
Arma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
ARMA tedavisi bir tür ameliyat değildir. Bu nedenle öncesinde büyük bir hazırlık sürecine gerek yoktur. Ancak işlem anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle kişinin operasyondan önce en az 6 saat kadar bir açlık yaşaması istenir. Genel anestezi veya propofol bazlı sedasyon altında uygulanan ARMA çok vakit alan veya sonrasında hastanede kalmayı gerektiren bir yöntem değildir. Günübirlik bir tedavi olması dolayısıyla işlem tamamlandıktan sonra gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.
ARMA tedavisi sırasında bir sedyeye sırtüstü şekilde yatırılarak anestezi uygulanır. Bu yöntemin amacı gastroözefajial yolun açılmasını azaltmak veya önlemektir. Bunun için mide kapakçığı endoskopik yollar ile tekrardan şekillendirilir. Mide kapakçığı ARMA yönteminde argon gazlı koter ile koterize edilir. İyileşme başladıkça ise midenin kapakçık kısmı daralır bu da GÖRH’de iyileşmeye imkan sağlar. Etkinin tam olarak görülmesi için yara ve suni ülserin iyileşmesi gerekir. Bu süreç 1-2 ay sürebilir.
ARMA tedavisi sahip olduğu dezavantajları ile birçok hastanın ilgisini çeker. Endoskopik yöntemler ile uygulanan bu yöntem zor bir tedavi değildir ancak uzmanlık gerektirir. ARMA tedavisi ile ilgili bilgi almak için bir sağlık kuruluşuna başvurmuş ve bir yanıt alamamış olabilirsiniz veya sağlık kuruluşunuz bu tedavi yöntemini uygulamıyor olabilir. Bunun nedeni tedavinin her hekim tarafından uygulanamamasıdır. ARMA tedavisinde kullanılan cihazdan çok cihazı kullanacak olan hekim önemlidir. Hisar Hospital ARMA tedavisi konusunda uzman ve donanımlı, İstanbul genelinde dahi bu işlemi yapabilecek az sayıdaki doktorlara sahiptir. Hisar Hospital ARMA tedavi süreci hakkında daha detaylı bilgi için hastane ile iletişime geçebilirsiniz.
Ameliyat sonrası reflü tekrar nüks eder mi?
ARMA tedavisi yapay ülserin mukozektomi yerine ablasyon ile oluşturulduğu bir prosedürdür. ARMS tedavisi sonrasında tam olarak iyileşemeyen hastalarda denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Ameliyat sonrası reflü nüksüne henüz rastlanmamıştır.
Hastanede yatış gerekli mi?
ARMA yöntemi bir ameliyat değildir endoskopik işlemdir. Endoskopik işlemde ucuna kamera takılı bir boru yardımıyla sindirim sistemi organlarına inilebilir. Bir kesi içermediği için uzun iyileşme süresi veya işlem sonrası komplikasyonlar da genellikle oluşmaz. 30 dakika kadar sürebilir. Bu nedenle prosedür sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur, gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak prosedür genel anestezi ve sedasyon (yatıştırıcı ilaç) ile uygulanabilir. Bu nedenle işlem sonrasında birkaç saat hastanede kalmanız gerekebilir. Ayrıca anestezi sonrasında araba kullanamayacağınız için yanınızda eve eşlik edecek bir refakatçi olmasında fayda vardır.
Sosyal hayata dönüş süresi nedir?
ARMA prosedürü ortalama 30 dakika sürer. Sonrasında ise birkaç saat hastanede anestezinin etkisinin geçmesi beklenir. Anestezi etkisi de geçtikten sonra gündelik hayatınıza dönmenizin önünde bir engel kalmaz.
Reflü tedavi edilmezse ne olur?
Reflü mide asidinin ısrarla yemek borusuna sızdığı bir durumdur. Mide asidinin pH’ı gelen besinleri sindirebilmek için düşüktür. Aynı şekilde midenin yapısı ise bu asitten zarar görmeyecek özelliklere sahiptir. Yemek borusunu ise asitten koruyan yapılar yoktur. Bu nedenle reflünün tedavi edilmemesi bir takım sonuçlar doğurabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Mide asidi bir süre sonra yemek borusu astarını tahriş edebilir. Bu tahriş sonrasında şişmeye ve yutkunurken ağrı hissedilmesine neden olabilir. Özofajit olarak adlandırılır.
- Yemek borusuna uzun süre mide asidinin kaçması, yemek borusunun tahriş olmasına veya yara oluşmasına neden olabilir. Sonucunda göğüs ağrısı, ağrılı yutkunma ve mide bulantısı meydana gelebilir. Yemek borusu ülserleri olarak adlandırılır.
- Mide asidi kaynaklı hasar bir süre sonra birikerek yemek borusunu daraltır. Bu da yiyecek ve içeceklerin yutulmasını zorlaştırarak kilo kaybı ve dehidrasyon görülmesine neden olabilir. Özofagus darlığı olarak adlandırılır.
- GÖRH’lü hastaların bir kısmında mide asidinin kanser öncesi değişikliklere neden olduğu görülebilir. Bu durum Barrett Özofagusu olarak adlandırılabilir. Erken teşhis ile önlenebilir. Bu neden reflünüz varsa doktor kontrollerinizi aksatmamanız gerekir.
- Özofagus kanser gelişme riski artabilir.
- Mide asidi dişlerin sert tabakasını aşındırarak boşluk oluşmasına neden olabilir.
Reflü için sürekli ilaç kullanmanın yan etkileri var mıdır?
Birçok reçeteli ve reçetesiz ilaç GÖRH’ü rahatlatabilir. En yaygın olarak kullanılan reflü ilaçları şunlardır:
- Antasitler
- H-2 reseptör blokerleri
- Proton pompa inhibitörü
- Baklofen
Ancak ilaçla tedavi kalıcı bir tedavi değildir. İlaç kullandığınız sürece iyisinizdir. Uzun süreli ilaç kullanımı ise normal şartlarda istenmeyen bir durumdur. Ancak ilacın faydaların ihtiyacınız varsa doktorunuz size bunu tavsiye edebilir. Her ilacın birden fazla riski veya yan etkisi bulunabilir. Bunlar baş ağrısı, karın ağrısı, uyku/uykusuzluk, ishal veya vitamin eksiklikleri gibi yan etkiler olabilir. Bunların yanı sıra daha ciddi yan etkiler arasında bulunan baş dönmesi, mide ekşimesi, boyun/kol ağrısı ve açıklanamayan kilo kaybına sahipseniz en kısa zamanda bir doktora başvurmanızda fayda vardır.
Genel Anestezi altında mı, yoksa lokal anestezi ile mi işlem yapılmaktadır?
ARMA tedavisi genel anestezi altında veya sedasyon ile uygulanabilir.