Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
Aynı gün hastaneden taburcu olabileceğiniz küçük bir operasyon veya bir kaç gece hastanede kalmanızı gerektiren karmaşık bir operasyon olsun, kafanızdan geçen birçok düşünce ve sorunuz olabilir.
Hatta kendinizi endişeli, kafası karışmış veya korkmuş hissedebilirsiniz. Bu duygular normal ve beklenen olsa da, daha rahat hissetmek ve sinirlerinizi sakinleştirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Ameliyata hazırlanırken, zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanmak için öncelikle sağlığınız için faydalı olacağını düşündüğünüz ameliyatınızı kabullenin. Kendinizin ameliyat sonrası sağlıklı halinizi düşünün ve mutlu hissedin.
Ameliyatınıza hazırlanırken 5 yaygın sorunun cevabını gözden geçirin:
Sağlıklı ve ameliyata hazır olduğumdan nasıl emin olabilirim?
Hazır olduğunuzdan emin olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Cerrahınız tarafından yönlendirilen tüm randevulara ve eğitim seminerlerine katılın.
- Ameliyat öncesinde ve sonrasında hastaneye ve hastaneye ulaşımda ailenizden veya arkadaşlarınızdan destek alın.
- İlaçlarınızı ameliyat öncesi ve sonrası anestezi uzmanının talimatları doğrultusunda belirtildiği şekilde kullanın.
- Size söylenen şekilde ameliyat öncesi açlık sürenizi ayarlayın.
- Sigarayı azaltın veya bırakın.
- Meyveler, sebzeler, yağsız etler ve kepekli tahıllar gibi sağlıklı yiyecekler yiyin ve iyi nemlendirilmiş kalmak için yeterli sıvı için.
Ameliyattan önce herkesin fizik muayeneye ihtiyacı var mı?
Cerrahi ekibiniz ameliyattan önce fizik muayene gerekip gerekmediğini belirleyecek ve ona göre sizi anestezi uzmanına yönlendirecektir.
Neden bazı hastalar ameliyattan önce fizik muayeneye ihtiyaç duyar?
Ameliyat öncesi fizik muayene, cerrahi ve anestezi açısından ne kadar sağlıklı olup olmadığınızı belirlemesine yardımcı olur. Ameliyatınız için ne tür anestezi uygulanması gerektiğine sizin ile de görüşülerek karar verilir. Ayrıca, planlanan ameliyatınızı zorlaştırabilecek veya geciktirebilecek sorunlar da sizin ile görüşülür.
Ameliyat öncesi muayene sırasında ne olur?
Boyunuz, kilonuz ve hayati belirtilerinizi ölçülür. Sağlığınız ile ilgili sizden genel bir bilgi alınır.
Anestezi uzmanı sizin genel fizik muayenenizi yapar ve genel sağlığınız hakkında bilgi toplamak için ameliyat öncesi sizinle buluşacaktır. Yüksek tansiyon, diyabet, obezite veya kalp hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa, bu hastalıklar için kullandığınız ilaçlarınızın hangilerine devam etmeniz, hangilerini kesmeniz konusunda anestezi uzmanı sizi bilgilendirecektir. Gerektiği takdirde muayenenizi takiben kan testleri, idrar testleri, Röntgen veya EKG dahil olmak üzere ek ameliyat öncesi testleri isteyebilir.
Sonuçta sizin var olan diğer sağlık problemleriniz de göz önünde bulundurularak, mümkün olan en güvenli ameliyatı geçirmenizi sağlamak için ameliyata başlamadan önce diğer sağlık sorunlarınız da ele alınmış olacaktır.
Hastaneye yanımda ne getirmeliyim?
Tıpkı bir hafta sonu tatili için yaptığınız gibi, ameliyat olacağınız gün için de özel ihtiyaçlarınızın bulunduğu bir çanta hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız bu çanta ameliyat günü konforlu hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca aldığınız, alacağınız tüm ilaçların, alerjiniz olan materyallerin veya ilaçların tam listesini mutlaka çantanıza ekleyin. Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı da yanınızda mutlaka getirin.
Mevcut tüm sigorta kartlarınızı, eczane ve ilaç yardım kartlarınızı, tıbbi cihaz kimlik kartları ve ehliyet veya diğer fotoğraflı kimlik kartlarınızı yanınıza aldığınızdan emin olun. Evde veya hastanede kaldığınız süre boyunca giymek için rahat, gevşek kıyafetler. Beklerken zaman geçirmenize yardımcı olacak kitap, müzik, telefon veya dergi gibi öğeler yanınızda getirin. Vücut delici mücevherler de dahil olmak üzere mücevherleri çıkarın ve evde bırakın.
Ayrıca, ameliyatınız sırasında evde kalmak için gözetim gerektiren çocukları veya aile üyelerini ayarlayın.
Ameliyat günümde ne bekleyebilirim?
Bir hemşire veya bakım ekibi üyesi, ameliyatınızdan birkaç gün önce prosedürünüz, ne yiyebileceğiniz veya içebileceğiniz, ziyaretçi yönergeleri ve ameliyat için varış zamanınız hakkında bilgi verecektir.
Çoğu hastanın ameliyat başlamadan en az iki saat önce hastaneye gelmesi gerekir. Cerrahi ekibiniz uzun bekleme sürelerinden kaçınmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaktır, ancak lütfen acil ameliyatların olabilmesi ihtimali ile çok nadir olsa da ameliyathane programındaki gecikmelerin veya değişikliklerin ameliyata giriş zamanınızı değiştirebileceğini unutmayın. Böyle bir durumda size aydınlatıcı bilgilendirme yapılacaktır.
Check-in işleminden sonra, bakım ekibimizin bir üyesinin sağlık geçmişiniz ve hayati belirtileriniz gibi bilgileri toplayacağı ameliyat öncesi bir alana götürülürsünüz. Ayrıca sorularınızı cevaplamak için de hazır olacaklardır. Kat odanıza gittiğinizde ameliyata ön hazırlık için kat hemşirelerimiz ve personelimiz size yardımcı olacaktır. Odanızda cerrahınız ameliyathaneye inmeden önce son kez görüşecek ve ameliyat alanınıza veya güvenli cerrahi formunuza işaretleme yapacaktır. Odanızdan ameliyathaneye gidişte birkaç noktada size ad soyad, doğum tarihiniz, hangi ameliyatı olacağınız ve doktorunuzun ismi sorulacaktır. Bunların tamamı sizin güvenliğiniz içindir. Lütfen bu sorulara gerekli cevapları veriniz.
Ameliyathaneye girişte anestezi ekibimiz tarafından, size damardan rahatlatıcı, heyecanınızı ve anksiyetenizi giderici bir ilaç yapılacak,daha sonra ameliyat slonuna alınacaksınız.
Ameliyatınızdan sonra, uyanma odası olarak da bilinen Anestezi Sonrası Bakım Ünitesine getirileceksiniz. Bakım ekibi üyeleri hayati belirtilerinizi, uyanıklığınızı, ağrınızı veya rahatsızlığınızı ve ilaç ihtiyacınızı izleyecektir. Bu alanda ne kadar kalacağınıza, anestezi ekibimiz karar verecek (ortalama15 dk)nabız tansiyon solunum durmunuz gibi hayati parametreleriniz ve uyanıklınız normale gelip iyice kendinize geldikten sonra transfer ekibimiz eşliğinde kat odanıza gönderileceksiniz. Ameliyattan sonra, cerrahınızın talimatlarını dikkatlice takip etmeniz önemlidir. Bu, aktivite kısıtlamaları, ilaç talimatları, diyet kısıtlamaları, kesi bakımı, takip randevusu bilgileri ve daha fazlası hakkında bilgi içerebilir. Daha sonraki süreçte ameliyatınızın durumuna göre cerrahınız tarafından taburculuk zamanınız sizin ile de görüşerek planlanacaktır.
İyileşmenin kademeli bir süreç olduğunu unutmayın. Ameliyatınızdan veya prosedürünüzden sonra iyileşmek için kendinize zaman tanıyın. İhtiyacınız olursa ailenizin ve arkadaşlarınızın size yardımcı olmasına izin verin ve sorularınız varsa cerrahınızla konuşun.
Hepinize mutlu ve huzurlu hayat boyu sağlık dileriz.