Sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olmayı hepimiz isteriz; ancak bunun sadece diş fırçalamakla sağlanabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz…
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda güzel ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak için yapılması gerekenleri Hisar Hospital Intercontinental Diş Hekimi Banu Okur Çakmakcı’dan öğrendik.
Ağız ve Diş Sağlığınız Sizin İçin Önemliyse Bu Uyarıları Dikkate Alın!
- Ağız ve diş sağlığınıza gösterdiğiniz özenin ileriki yaşlardaki ağız ve diş sağlığınızı etkileyeceğini unutmayın.
- Diş çürükleri, diş eti hastalıkları pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden 6 ayda bir kontrollerinizi aksatmayın.
- Çok asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Bunları tükettiğiniz zaman dişlerinizi hemen fırçalamayın. Çünkü yediğiniz gıdalardaki asit diş üzerindeki koruyucu tabakayı hassaslaştırır ve aşınmayı hızlandırır.
- Sık sık besin tüketmeyin, öğünlerinizin arası çok kısa olmasın.
- Çok şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri sık sık tüketmeyin. Tükettiğiniz zaman ağzınızı suyla çalkalayın ve bir saat sonra da dişlerinizi fırçalayın.
- Sadece kendinizin değil çocuklarınızın da ağız ve diş sağlığını korumak için, diş fırçalamayı öğretin, bunu bir alışkanlığa dönüştürerek örnek olun.
- Ağız içerisinde mukozada tahribat yaratabilen Sodyum Lauril Sülfat (SLS) içeren macunları kullanmayın.
- Çocuğunuzun dişlerine koruyan kalsiyum tabakasını artırdığı için her zaman kalsiyumdan zengin süt, peynir, yoğurt gibi gıdaları tüketmesini sağlayın.
- Ağız ve diş hastalıklarını önemseyin. Çünkü bunlar diyabet, üst solunum yolu enfeksiyonları, mide ve kanser gibi birçok hastalığın da habercisi olabilir.
- Diş beyazlatma kişinin kendi kendine yapabileceği bir uygulama değildir. Mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Ev ortamında sadece hekiminizin yaptığı beyazlatmayı pekiştirmek amacıyla verdiği uygulamaları yapın. Yanlış diş beyazlatma yöntemleri diş hassasiyetine, dişin üst tabakasının aşınmasına ve diş eti hastalıklarına neden olur.