Yükleniyor...
departman

Oyun Terapisi

Çocuklar yetişkinler gibi duygularını ifade etmekte sorun yaşarlar. Bu sebeple oyun terapisi 2-12 yaş grubundaki çocuklara yaklaşım ve problemlerini sonlandırmak adına oyunun iyileştirici gücünden yararlanan çözümleyici müdahale yöntemidir. Hangi Durumlarda Oyun Terapisi Desteği Alabilirsiniz: Kardeş Kıskançlığı, Altına Kaçırma, Öfke, Özgüven Eksikliği, Geceleri Tek Uyumama, Konuşma Bozukluğu, Eşyalara ve Kendine Zarar Verme…

Oyun Terapisi

Oyun, eski çağlarda gönümüze kadar çocukların en önemli işi olmuştur. Çocuklar empati kurmayı, paylaşmayı, duygularını ifade etmeyi ve sınır oluşturmayı oyun ile öğrenirler. Yetişkin bireyler duygularını ifade etmekte sorun yaşamazlar, bu durum çocuklarda aynı değildir. Çocuklar öfkesini, yaşadığı stresi, yas sürecini, mutluluğunu ve sevgisini ifade edemezler bu duygularını oyun yoluyla yansıtmaktadırlar.  Bu sebeple oyun terapisi çocuklara yaklaşım ve problemlerini sonlandırmak adına oyunun iyileştirici gücünden yararlanan çözümleyici müdahale yöntemidir.

Oyun Terapisinin Amacı Nedir?

Çocuğun yaşadığı problemleri oyun terapisi yöntemiyle çözümlenmeye çalışır. Bu süreçte terapist, oyun terapisi ile çocuğun iç dünyasını keşfederek problemlerini ortaya çıkarmasına ve yüzleşmesine yardımcı olur. Bu sayede çocuk problemlerini oyun terapisi ile sağaltıma gider.

 

Ne Zaman İhtiyaç Vardır?

Hangi Durumlarda Oyun Terapisi Desteği Alabilirsiniz

Çocuğunuz aşağıda belirttiğimiz sosyal, duygusal, ruhsal ve bilişsel problemler yaşayabilir. Aile olarak gerekli yaklaşımlar sergilediğiniz halde üstesinden gelemiyorsanız 2-12 yaş grubu çocuklar için oyun terapisi desteği alabilirsiniz.

  • Çocuğunuz Benlik Problemleri Yaşıyorsa
  • Çocuğunuz Davranış Problemleri Yaşıyorsa
  • Çocuğunuz İlişki Problemleri Yaşıyorsa
  • Çocuğunuz Konuşma Problemleri Yaşıyorsa
  • Çocuğunuz Uyku Problemleri Yaşıyorsa
  • Çocuğunuz Yeme Problemleri Yaşıyorsa

 

Çocuğunuz Benlik Problemleri Yaşıyorsa

  • Aile ve sosyal arkadaşları içerisinde olumsuz bir durumla karşılaştığında kolay küsebilen ve ailesine karşı sürekli “Küstüm” diyerek duygusal ilgi isteyen çocuklarda “Aşırı Kırılgan” davranışlar görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Sosyal arkadaş ortamlarına dâhil olduğunda çekinen çocuklarda, ilk girdiği ortamlarda arka planda kalarak gözlemleyen, aile büyükleri ile konuşurken veya sosyal ortamlarda büyükler ile konuşurken çekinen davranışlar sergilediğinde, Okul hayatında sınıfta öğretmeninden izin almakta çekindiği için altına kaçıran çocuklarda, arkadaş edinmekte zorlandığı için çok arkadaşı olamayan çocuklarda “Özgüven Eksikliği” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Kıyafetlerini beğenmediği için giymek istemeyen çocuklarda, kendisiyle ilgili sürekli eksiklikler çıkaran çocuklarda “Kendini Beğenmeme” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  1. Çocuğunuz Davranış Problemleri Yaşıyorsa

  • Anneye sürekli ihtiyaç duyan çocuklarda, anne yemek hazırlarken bile ayaklarından ayrılmadığında, evde sürekli yanında oynadığından, sosyal ortamlarda annenin yanından ayrılmadığında, anneye bağlanma ile ilgi problemleri yaşıyorsa “Anneye Yapışıklık” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Sürekli hareket halinde olan çocuklarda, Hiç yerinde duramayan ve dürtüsel davranışlar sergileyen çocuklarda, Ailesi tarafından sıklıkla uyarılan(dur, atlama, yapma) okulda ve evde sürekli hareketli olması ve yerinde duramaması gibi problemlerden şikâyet edilen çocuklarda “Aşırı Hareketlilik” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Bebekliğinden itibaren elinden battaniyesini bırakamayan çocuklarda,  ayıcığı veya oyuncağı olmadan uyuyamayan çocuklarda, kendisinin korucusu olduğunu düşündüğü nesneleri yanından ayıramayan çocuklarda “Bir Nesneye Eşyaya Bağımlılık” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Arkadaşlarıyla oynarken bile İstemeden de olsa zarar veren çocuklarda, evde sürekli sinir halinde veya aniden bir şeyler kıran çocuklarda, isteyerek veya istemeyerek ev eşyalarına zarar veren çocuklarda,  kendine zarar veren çocuklarda “Davranışlarını Kontrol Edememe” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Stres anında veya boşluk anında kıyafetlerinin kollarını ısıran çocuklarda, yakasını sürekli ısırmaktan koparan çocuklarda, koylukları sandalyeyi kemiren çocuklarda “Nesne Kemirme ve Yeme” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Uykuda parmağını emen çocuklarda, film izlerken veya ağladığında parmağını emiyor, parmak sürekli emmekten şekli değişmeye başlayan çocuklarda “Parmak Emme” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Kurallara hiç uymayıp sınırları zorlayan çocuklarda, ailesini dinlemediği için sürekli ceza vermek zorunda dalındığında, ev, misafirlik ve okul kurallarına uymakta zorluk yaşayan çocuklarda “Sınırsızlık ve Kuralsızlık” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Anne babasına veya kardeşlerine vuran çocuklarda, stres anında hemen bağıran ve saldıran çocuklarda, arkadaşlarına öfkeli tepkiler veren ve zorbalık yapan çocuklarda “Saldırganlık” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Yaşına uygun görev ve sorumluluklarını yapmayan çocuklarda, oyuncaklarını toplamayan, ailenin sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuklarda “Sorumsuzluk” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Televizyon, tablet ve telefonun başından hiç ayrılmak istemeyen çocuklarda, sürekli teknoloji oyunları oynamak isteyen çocuklarda, internetten tableti düşürmeyen tablet istendiğinde ailesine öfkeleniyorsa “Teknolojiye Düşkünlük” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Stres anında aniden tırnaklarını yiyen çocuklarda, sınavları açıklanırken veya film izlerken tırnak yiyen çocuklarda, heyecanlandığında, korktuğunda tırnaklarını yiyen çocuklarda “Tırnak Yeme” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • 3 yaş ve sonrasından hala altına kaçıran çocuklarda, sabah uyandığından sürekli ıslak kalkan çocuklarda, kontrol etseniz de sıklıkla altına kaçıran çocuklarda, sosyal çevrede (okul, bahçe, park) genellikle altına kaçıran çocuklar “Tuvalet Problemleri” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Ağladığında genellikle nefesi kesilen çocuklarda,  problem gördüğü her durumda ağlayan ve sürekli nefesinin tıkanan çocuklarda “Ağlama Nöbetleri” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Kardeşiyle genellikle tartışıyor, her iletişimlerinde öfkelen, kendilerine argo kelimemeler kullanan çocuklarda, kardeşini sevmediğini ve sürekli olarak onu istemediğini ifade eden çocuklarda, ailesine her zaman “hangimizi daha çok seviyorsun” gibi kıskançlık ifadeleri kullanan çocuklarda “Kardeş Kıskançlığı” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  • Korkularından dolayı tek başına uyuyamayan çocuklarda, yatarken sürekli anne babasına yanına çağırıyorsa, karanlıkta tuvalete veya başka bir yere gitmekte zorlanıyorsa “Korkular”  görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  1. Çocuğunuz İlişki Problemleri Yaşıyorsa

  • Ev içerisinde kuralları, anne-babayı dinlemeyen çocuklarda, ailesini hiç dinlemeyen onları sürekli olarak ceza vermeye iten davranışlar sergileyen çocuklarda, anne babaya vurma, bağırma gidi davranışlar sergileyen çocuklarda, anne babanın aldığı kararlarda bağıran, ağlayan çocuklarda “Anne-Babaya Tepki” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.
  1. Çocuğunuz Konuşma Problemleri Yaşıyorsa

  • Konuşurken kekemelik yaşayan çocuklarda, sürekli kelime tekrarları yaparak konuşan çocuklarda, yaşına uygun kelime telaffuzları bulunamayan çocuklarda, bebeksi konuşan çocuklarda “Konuşma Problemleri” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.

 

  1. Çocuğunuz Uyku Problemleri Yaşıyorsa

Uykuya dalmakta güçlük yaşayan çocuklarda, stresten veya uyku problemi sebebiyle sürekli diş gıcırdatan çocuklarda, geceleri sıklıkla kâbus görerek uyanan çocuklarda, sağlıklı uyku uyuyamayan çocuklarda “Uyku Problemleri” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.

  1. Çocuğunuz Yeme Problemleri Yaşıyorsa

Yemeği saatlerce ağzında tutan çocuklarda, hiç yemek yemeyen aşırı yemek seçen çocuklarda, sürekli acıktığından söz edip aşırı yemek yiyen çocuklarda, yemeklerde mide bulantısı yaşayan çocuklarda, yemeklerde zorlandığından kendini kusturan çocuklarda, aile baskısıyla zorla yemek yiyen çocuklarda “Yeme Problemleri” görülmektedir ve oyun terapisine ihtiyaç vardır.

 

Çocuklar evde oyun oynayamazlar mı?

Neden Oyun Terapisi?

‘Çocuğum evde her gün oyun oynuyor, bir sürü oyuncak aldık kendisine onlarla oynayacak problemi çözemez miyim? İlla oyun terapisine gitmek mi gerekir?’ gibi bir aklınıza gelebilir?  Evlerinizde genellikle çocukların eğlendiği hoşlarına giden oyuncaklarla doludur.  Ayrıca bizlerin desteklemek istediğimiz gelişim alanlarına göre eğitsel oyuncaklar bulunabilir.

Oyun terapisinde seçilen oyuncakların terapötik bir anlamı vardır. Oyun terapisi odasının içerisi çocuğun duygularını yansıtabileceği özel oyuncakla kurgulanmıştır ve çocuk odalarından farklıdır. Terapist bu odada çocuğun yansıttığı soruna göre seanslarını şekillendirir ve çocuğu keşfetmeye, problemleri açığa çıkarmaya ve çözümlemeye başlar.  Bu sebeple oyun terapisi bu alanda eğitim almış uzman eşliğinde ilerlemesi gerekir.

Metropolitan Testi 1200x1200 copy