PGT Testi Nedir?
Günümüzde gelişen teknolojik imkanlar ile birlikte, embriyolar anne rahmine yerleştirilmeden önce birçok kalıtsal hastalığın teşhisi mümkün hale gelmiştir. Preimplantasyon Genetik Tanı yani kısaca PGT, embriyoların genetik olarak incelenmesine olanak sağlayan bir tekniktir. Çocuğunda ciddi bir kalıtsal hastalık riski olan ebeveynler için gebelikten önce embriyolar üzerinden tanının yapılması ve gerekli görüldüğünde gebelik oluşmadan sonlandırılmasına yardımcı olmaktadır.
PGT Testi Nasıl Yapılır?
Test uygulaması için elde edilen embriyoların her birine, belirli olgunluğa eriştikten sonra biyopsi yapılarak hücre örneği alınır ve laboratuvar ortamında analizi yapılır. Bu işlem embriyo için zararlı değildir.
Yaklaşık 6-12 saat sonra, yapılan incelemenin sonucuna erişilebilmektedir. Sonuçlar doğrultusunda sağlıklı oldukları belirlenen embriyolar raporlanır ve anne adayına transferi gerçekleştirilir.
Bu işlem ile hasta bebek olasılığı en aza indirilerek; ebeveynlerin, gebeliğin sona erdirilmesi benzeri bir kararla karşılaşma riski de azaltılmaktadır.
PGT Testi Kimlere Önerilir?
- Genetik hastalığı olan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere
- Ailevi Akdeniz anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik Fibrozis ve SMA gibi tanısı mümkün olan tek gen hastalıkları ve kromozom bozuklukları saptanmış çiftlere
- Önceki gebeliklerinde genetik hastalıklı çocuk sahibi olan çiftlere
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında
- Tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan çiftlere
- 35 yaş üzerinde olan ve gebelik isteyen anne adaylarına
- Şiddetli infertilitesi olan baba adaylarına
PGT testi tavsiye edilmektedir.