Yumurta Dondurma ( Oosit Freezing ) Nedir ?
Günümüzde tüp bebek uygulamaları arasında yer eden yumurta dondurma işlemi sayesinde, kadının yumurtaları toplanarak ileride çocuk sahibi olmak üzere saklanması mümkün hale gelmiştir.
Tüp bebek yönteminde olduğu şekilde toplanan, vücudun en büyük hücresi olan yumurtalar, sıfır derecenin altında soğutulur ve dondurulur. Böylece, annenin dondurma işlemi gerçekleştiğindeki yaşı ve üreme özelliklerinin korunması ile birlikte sağlıklı gebelikler amaçlanır.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Yumurta dondurma işlemi için, regl dönemi sona eren anne adayına yaklaşık 10-14 gün süren ilaç tedavisi uygulanır ve yumurtalıkların düzenli olarak uyarılması sağlanır. Bu sürede yumurtalıkların büyümesi ultrason yardımıyla takip edilir. Yeterli büyüklüğe ulaşan yumurtalar toplanır ve -196 derecedeki sıvı nitrojen içeren tanklara yerleştirilerek dondurulur.
Yumurta toplama işlemi için genel anestezi uygulanır. Bu nedenle hastanın ameliyat günü ve sonrasında pıhtılaşma önleyici ilaçlardan uzak durması önerilir. Operasyon sonrasında ise antibiyotik ve ağrı kesici kullanılabilir. Hasta, 1-2 saatlik dinlenme süresine ihtiyaç duyar.
Yumurta Dondurma İşlemi Neden ve Kimlere Yapılır?
- Yumurta toplama gününde erkekten alınan sperm sayısının yetersiz kaldığı durumlarda dondurma işlemine başvurulur.
- Yumurtalıkların aşırı uyarıldığı durumlarda transfer işleminin ertelenmesi gerektiği için dondurma işlemi yapılabilir.
- Yumurtalık sayısı düşük olan hastalar, yumurta dondurma işlemi ile yumurta bankası oluşturabilir ve gebelik şansını artırabilir.
- Yumurta yetmezliğine neden olan hastalıklarda ve kanser hastalarına; radyoterapi, kemoterapi ya da kök hücre transferi öncesinde yumurta dondurma işlemi önerilir.
- İleri yaşlarda olup da henüz hamilelik düşünmeyen kişiler, yumurta dondurma işlemi ile üreme kapasitesini koruyabilir.
Sık Sorulan Sorular
Yumurta Dondurma İşlemi Kaç Yaşında Yapılmalı?
Genellikle 35 yaş altı kadınlarda yumurta rezervi zamanla azaldığı için yumurta dondurma işlemi, bu yaş grubu altındakilere tavsiye edilir.
Yumurta dondurma işlemi ne kadar sürer?
İşlem öncesi hazırlık süreci de göz önüne alındığında yumurta dondurma programı, yaklaşık 12-15 gün sürer.
Yumurta dondurma işlemi yumurtalara zarar verir mi?
Yumurta dondurma işlemi ile hücre içindeki moleküler yapının ve metabolizmanın kısa süreliğine durdurulması amaçlanır. Vitrifikasyon, camsılaştırma gibi güncel teknikler ile yapılan dondurma uygulamalarında, hücrenin ölmesine neden olan buz kristallerinin oluşumu engellenmekte ve hücreler, sıvı azot içinde canlılığını kaybetmeden saklanabilmektedir.
Dondurulan yumurta ne kadar süreyle saklanır?
Dondurulan yumurtaların 5 yıl süreyle saklanması mümkündür. İsteğe göre, bu süre uzatılabilir.
Yumurta dondurma işlemi bakirelerde nasıl yapılır? Bekaret kaybedilir mi?
Yumurta toplama işlemi vajinal yol ile yapılır. Bu nedenle zar yapısının ultrason girişine izin verip verilmediğine bakılır, gerekirse kızlık zarı açılabilir. Öte yandan karından yapılan yumurta toplama işlemi, organ yaralama riski olduğu için tavsiye edilmez.