Gebelik Aşısı Nedir?
Tüp bebek tedavisi içinde son gelişen teknolojilerden biri olan gebelik aşısı, anne rahminin gebeliği daha rahat kabul etmesine olanak sağlamaktadır. Bu işlem ile embriyonun transferinden önce rahim canlandırılır ve gebeliğe hazırlanır. Böylece embriyonun tutunma şansı artmış olur.
Gebelik Aşısı Kimlere Uygulanmalıdır?
- 37 yaş ve üzeri gebe kalmak isteyen kadınlar
- Polikistik over sendromu olan hastalar
- Çikolata kisti (Endometriozis) olan hastalar
- Rahim içi zarında kan dolaşımı az olan ve pıhtılaşma problemi olan hastalar
- 2 ve üzeri embriyo transferi yapılmasına rağmen gebelik oluşmamış hastalar
- Daha önce tekrarlayan gebelik başarısızlığı yaşayan hastalar
için gebelik aşısı uygulaması, gebelik oranını artırmada yardımcı olmaktadır.
Gebelik Aşısı Nasıl Uygulanır?
Gebelik aşısı uygulaması adım adım aşağıdaki gibidir;
- İlk olarak rahim içi tabakası (Endometrium) incelenir ve çeşitli testlerle gebelik ile ilgili bir problem olup olmadığı araştırılır.
- Normal olarak tüp bebek tedavisine, kadın adet gördükten sonra başlanır. Gebelik aşısına karar verilmesinin ardından tüp bebek tedavisi aşamalarından olan yumurta toplama gününde, aynı zamanda kadından kan alınır.
- Alınan kan, laboratuvara gönderilerek özel işlemlerden geçirilir. Bu sırada kanda bulunan monosit adı verilen hücreler ayrılır ve kültür vasatlarına alınarak çoğaltılır.
- Oluşturulan kültür ortamına ayrıca, beyinden salgılanan Kortikotropin Saldırıcı Hormon yani CRH eklenir. Böylece, bu hormonun yardımıyla gelişmekte olan hücrelerin uyarılarak rahim içindeki zarın gömülgenliğini artıran hormonların üretilmesi tetiklenir.
- Kültür ortamında elde edilen hormonları barındıran sıvılar, embriyo transferinden önce rahime verilir ve rahim zarı, embriyo transferine elverişli hale getirilir.
Yapılan araştırmalarda, gebelik aşısının geçmişte tekrarlanan kaliteli embriyo transferlerinde gebelik oranını yüzde 40 artırdığı, tüp bebek tedavisi sonrasındaki düşük oranlarını ise yüzde 30 azalttığı görülmüştür.
Ancak unutulmamalıdır ki, gebelik aşısı mucizevi bir yöntem değildir. En iyi başarının sağlanması için sadece uygun vakalarda uygulanması gerekmektedir.