Mikroenjeksiyon (ISCI), spermin yumurta içine enjekte edilmesi işlemidir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu işlem ile, yumurta ve sperm kalitesine göre değişmekle birlikte, olgun yumurtaların yüzde 40-70’inde döllenmenin gerçekleşmesi beklenir.
Mikroenjeksiyon İşlemi Nasıl Yapılır?
- ‘Yumurta soyma işlemi’ ile yumurta etrafındaki hücreler temizlenir ve mikroenjeksiyon için en uygun yumurtalar seçilir.
- Diğer yandan da erkekten alınan spermler, ‘sperm hazırlama’ teknikleri ile çeşitli laboratuvar işlemlerine tabi tutulur ve en kaliteli sperm hücresi seçilir.
- Sperm, mikropipet yardımı ile yumurta hücresinin içine yerleştirilir.
- Birleştirilen sperm ve yumurta, inkübatör adı verilen ve anne rahmi benzeri bir ortamda saklanır. Burada döllenmenin gerçekleşmesi beklenir.
- Yumurtanın içinde, biri anneden diğeri babadan olmak üzere iki çekirdek oluşması döllenmenin gerçekleştiği anlamına gelir.
Mikroenjeksiyon ve Tüp Bebek Tedavisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Mikroenjeksiyon işlemi ve tüp bebek tedavisinde döllenme aşaması hariç tüm basamaklar aynıdır.
Tüp bebek tedavisinde, laboratuvar ortamına alınan kaliteli sperm hücresi ile yumurta hücresi ayını ortama koyulur ve sperm hücresinin yumurtaya normal yollarla ulaşarak döllenmenin kendiliğinden oluşması beklenir. Mikroenjeksiyon işleminde ise erkekten alınan tek sperm hücresi, özel bir mikropipet yardımıyla yumurta hücresinin içine enjekte edilir.
Öte yandan, genellikle sperm problemi olmayan durumlarda tercih edilen tüp bebek tedavisinden farklı olarak, sperm problemi olan ve nedensiz infertilite durumlarında mikroenjeksiyon işlemine başvurulur.
Mikroenjeksiyon Kimlere Uygulanır?
Mikroenjeksiyon işleminin uygulanabileceği olgular aşağıdaki gibidir.
- Sperm sayısı az ve hareketi düşük olanlar
- Sperm hücrelerine karşı vücudunda antikor oluşan kadınlar
- Tüp bebek tedavisinden sonuç alamayanlar
- Mikro TESE uygulaması ile sperm alınan erkekler
- Nedeni bilinmeyen kısırlık problemi olanlar