Meme Kanseri Cerrahi Yöntemleri Nedir?
Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin zamanla kontrolsüz olarak çoğalmaya başlayıp kanserleşmiş hücrelere dönüşmesi ile karakterize bir tür kanserdir. Bu kanser türü genel olarak belli bir yaşın üstündeki kadınları etkilese de nadiren erkeklerde ve genç kadınlarda da görülebilir. Meme kanserinin tedavisinde kemoterapi, ışın tedavisi, hormon tedavisi ve cerrahi müdahale gibi yöntemler tercih edilir. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde 2 ana tür yöntem tercih edilir. Bu yöntemlerden biri meme koruyucu cerrahi diğeri ise mastektomidir. Meme koruyucu cerrahide sadece kanserli dokuyu içeren meme kısmı çıkarılırken, mastektomide tüm meme dokusu çıkarılır. Hastanın kanserleşmiş hücre sayısına ve bu hücrelerin yayılma oranına bakılarak hangi cerrahi yöntemin uygulanacağına karar verilir.
Meme Kanseri Cerrahi Yöntemleri Nedir?
Meme kanserinde cerrahi müdahale diğer yöntemlere oranla daha kesin sonuç veren bir uygulamadır. Ameliyat yoluyla kanserli doku ve bazı durumlarda çevresindeki doku çıkarılır. Cerrahi müdahale bazen tek başına bazen de diğer tedavi yöntemleriyle beraber tercih edilebilir. Ameliyatın sık tercih edilme sebeplerinin başında kanserin tekrarlama riskini azaltması yer alır. Meme kanserinin cerrahisinde oldukça çeşitli yöntemlerden faydalanılır. Bu yöntemler arasında şunlar yer alır:
- Lumpektomi: Bu işlemle memenin bir kısmı çıkarılır.
- Mastektomi: Memenin tamamının çıkarıldığı cerrahi müdahale şeklidir.
- Lenf Düğümlerini Çıkarma: Kanserin lenf sistemine metastaz yaptığı durumlarda lenf düğümlerinin de alınması gerekebilir. Bu gibi bir durumda tercih edilen yöntemdir.
- Rekonstrüktif Cerrahi: Mastektomi ile meme alındıktan sonra kalan bölgenin yeniden şekillendirilmesi ve doku bütünlüğünün sağlanması için yapılan işlemdir.
Cerrahi Yöntemler Nasıl Belirlenir?
Kanser çeşitlerinin çoğunda olduğu gibi cerrahi girişimlerden tanı koymada, tedavi yöntemini belirlemede, evreyi kesinleştirmede yararlanılır. Meme kanserinin cerrahi tedavisi zaman içerisinde köklü değişimlere uğramıştır. İlk zamanlarda mastektomi en sık tercih edilen yöntem iken günümüzde ağır fiziksel bozukluklara sebep olduğu için olabildiğince az tercih edilmektedir.
Bazı hastalarda tümörün büyük boyutlarda olması, hastanın daha önce radyasyon tedavisi almış olması gibi hallerde mastektomi mecburen tercih edilebilir. Hangi cerrahi yöntemin tercih edileceğine kanserin boyutuna, hangi evrede bulunduğuna ve hastanın genel sağlık durumuna bakılarak doktor tarafından karar verilir. Karar aşamasından önce doktor tarafından hastadan bazı tetkiklerin yapılması istenebilir.
Meme Kanseri Tedavisinde Hangi Cerrahi Yöntemler Kullanılır?
Meme kanserinde hastanın mevcut durumuna göre hangi cerrahi yöntemin seçileceğine karar verilir. Meme kanseri tedavisinde tercih edilen yöntemler arasında lumpektomi, mastektomi, , modifiye radikal mastektomi bulunur. Ayrıca doktor tarafından kanserli hücrelerin lenf sistemine ne kadar yayıldığını tespit etmek amacıyla sentinel düğüm biyopsisi adı verilen bir parça alma işlemine de başvurulabilir. Hastalığın lenf nodlarına yayıldığı tespit edildiğinde ise aksiller lenf nodu diseksiyonu yöntemiyle koltuk altındaki lenf bezleri çıkarılabilir.
Mastektomi Nasıl Uygulanır?
Mastektomi memenin tamamının çıkarıldığı meme cerrahisi yöntemidir. Bu uygulama meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı durumlarda tercih edilir. Subkutan mastektomi, basit mastektomi, modifiye radikal mastektomi, gibi oldukça farklı şekillerde uygulanabilir. Mastektomi tedavisinin hedefi kanserleşmiş dokunun çevresindeki sağlıklı dokuyla beraber alınması ve başarılı kozmetik sonuçlara ulaşılmasıdır. Mastektominin çeşidi ve uygulanma biçimi kanserli dokunun büyüklüğüne, konumuna, hücre özelliklerine, hastalığın hangi evrede bulunduğuna ve hastanın beklentilerine göre değişiklik gösterir. Genel uygulama ise kanserli dokunun ameliyatla çıkarılmasını içerir.
Lumpektomi (Meme Koruyucu Cerrahi) Nedir ve Nasıl Yapılır?
Meme koruyucu cerrahide mastektomiden farklı olarak sadece kanserleşmiş doku çıkarılır, memenin tamamına bir işlem yapılmaz. Çıkarılan dokunun miktarına bağlı olarak bu işlem lumpektomi veya kısmi mastektomi olarak adlandırılır. Bu işlemden sonra genellikle radyoterapi gibi bir ek yönteme ihtiyaç duyulur. Çıkarılan meme dokusunun boyutu kitlenin hacmine ve bulunduğu yere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Meme Kanseri Cerrahisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Her ameliyatlı yöntemde olduğu gibi meme kanseri cerrahi tedavisi için de bazı riskler mevcuttur. Cerrahi müdahale sonrası meydana gelebilecek komplikasyonlar iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve uzatabilir. Meydana gelen yan etkiler çoğu zaman hafif ve ciddi boyutlarda olmasa da bazı durumlarda hayatı tehdit edebilir. Bu gibi durumlarda erken müdahale büyük önem taşır. meme kanseri cerrahisine bağlı olarak açığa çıkabilecek yan etkiler arasında şunlar yer alır:
- Ameliyatlı bölgede kanama,
- Yarada irin, akıntı ve diğer enfeksiyon belirtileri,
- Ameliyatlı bölgede sıvı birikimi ve ödem,
- Ameliyat bölgesinde yoğun ağrı, şişme ve hassasiyet,
Meme Rekonstrüksiyonu Nedir ve Ne Zaman Yapılabilir?
Meme cerrahisi sonrasında ameliyatlı bölgenin kozmetik görünüşün iyileştirilmesi amacıyla meme rekonstrüksiyonu adı verilen işlem uygulanabilir. Meme rekonstrüksiyonu ameliyat geçiren her kadının talebi olsa da bazı durumlarda bu işlem uygulanmamalıdır. Bu işlemin uygulanmaması gereken hasta grubu arasında şunlar yer alır: kalıcı yara izi oluşumunu kabul etmeyen kişiler, gerçekçi beklentileri olmayan hastalar, sağlık durumu yeni bir cerrahi müdahaleyi kaldıramayacak olan hastalar ve kötü gidişatlı kanser tipine sahip olan hastalar. Rekonstrüksiyon işlemi mastektomi ile aynı anda veya daha sonra yapılabilir. Rekonstrüksiyon işleminin uygulanma zamanına göre çeşitleri şu şekildedir:
- Eş Zamanlı Rekonstrüksiyon: Bu yöntemde mastektomi ile rekonstrüksiyon işlemi aynı zamanda yapılır. Erken kanser tanısı alan ve radyoterapi ihtiyacı olmayan hastalara eş zamanlı rekonstrüksiyon uygulanır.
- Eş Zamanlı Geciktirilmiş Rekonstrüksiyon: Bu işlemde rekonstrüksiyona henüz mastektomi aşamasında iken hazırlık yapılır. Mastektomi sırasında hastaya doku genişletici materyal yerleştirilir. Daha sonra bu materyal kalıcı implantla değiştirilir.
- Geç Dönem Rekonstrüksiyon: Bu yöntemde rekonstrüksiyon işlemi mastektomiden sonra herhangi bir zaman aralığında uygulanır.
Cerrahi Yöntemler ile Diğer Tedavi Yöntemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Meme kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler veya diğer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Hangi yöntemin tercih edileceğine hastanın durumuna bakılarak karar verilir. Ameliyat genellikle çok yayılmamış ve küçük hacimlerdeki kanserli kitlelerin mevcut olduğu durumlarda tercih edilir. Kanser vücudun farklı bölgelerine yayılmış ise cerrahi dışındaki yöntemlerden yararlanmak gerekebilir. Bazı durumlarda ise hem cerrahi müdahale hem de ameliyat dışı tedavi yöntemleri beraber uygulanabilir. cerrahi yöntemler hastane yatışı gerektirirken diğer tedavi yöntemlerinde genellikle yatış beklenmez fakat cerrahi yöntemler de kanserin tekrarlama riski açısından diğer yöntemlerden daha üstün sonuçlar verir.
Sık Sorulan Sorular
Meme Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meme kanserinin tedavisinde tıpkı diğer kanser tedavisi yöntemlerinde olduğu gibi hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemlerden faydalanılır. Ameliyat dışı tedavi yöntemleri arasında hormon terapisi, kemoterapi, radyoterapi yer alırken ameliyatlı yöntemler arasında ise mastektomi ve lumpektomi yer alır. Hangi tedavi yönteminin seçileceğine hastanın içinde bulunduğu koşullara bakılarak doktor tarafından karar verilir.
Meme Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme kanseri ameliyatının nasıl yapılacağı uygulanacak cerrahi müdahale yönteminin çeşidine göre değişiklik gösterir. Müdahale çoğu zaman anestezi altındayken yapılır. Bu sebeple hastalar herhangi bir acı hissetmez. İşleme göğüs duvarı ile meme arasındaki bölgeden kesi yapılarak başlanır ve kanserli kitlenin büyüklüğüne bağlı olarak doku çıkarma işlemi yapılır.
Hangi Durumlarda Mastektomi Tercih Edilir?
Kanserli hücrelerin aşırı çoğalıp büyük hacimlerde kitleler oluşturduğu durumlarda, kanserin ileri evrelere geçtiği durumlarda mastektomiden zorunlu olarak yararlanılabilir.
Cerrahi Sonrası Protez Kararı Nasıl Verilir?
Cerrahi işlem sonrasında işlem bölgesinde doku bütünlüğünü sağlamak, yeni bir meme görüntüsü oluşturmak ve kozmetik görünüşü iyileştirmek amacıyla protez işlemi uygulanabilir. Hastanın kişisel beklentileri ve cerrahi müdahalenin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığına bağlı olarak protez kararı verilebilir.
Hangi Durumlarda Lumpektomi Tercih Edilir?
Lumpektomi meme kanserinin erken evrelerinde tercih edilen bir yöntemdir. Kanserli kitlenin küçük ve lokal bir bölgede olduğu durumlarda lumpektomi tercih edilir.
Cerrahi Müdahale Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Meme kanseri ameliyatından sonraki iyileşme süreci yapılan işlemin çeşidine göre değişiklik gösterir. Bazı ameliyat türlerinde günübirlik çıkış yapılıp ev istirahatına geçilebilir ancak birkaç işlemin art arda yapıldığı cerrahi müdahalelerde 2-3 gün arası bir süre hastane yatışı verilebilir. İyileşme süreci boyunca doktorun yazdığı ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
Meme Cerrahisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meme cerrahisi sonrasında ameliyat bölgesinin suyla teması konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer su geçirmez bir pansumanla yara bölgesi kapatılmış ise 2 gün sonra duş alınabilir. Pansuman ıslatılmamalı ve korunmalıdır. Ayrıca yara bölgesi enfeksiyon açısından dikkatle gözlemlenmeli, sıvı birikimi gibi bir durumun varlığında doktora danışılmalıdır.
Cerrahi Sonrası Radyoterapi veya Kemoterapi Gerekli midir?
Bazı durumlarda cerrahi işlemlerden sonra ek bir tedavi yöntemiyle kanserli hücrelerin yeniden çoğalması engellenmeye çalışılabilir. Bu amaçla cerrahi müdahale öncesinde veya sonrasında kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi gibi uygulamalara ihtiyaç duyulabilir.
Sık görülen kanser türlerinden olmasına rağmen, erken teşhis sayesinde tedavi şansı çok yüksek olan meme kanserinde, hekim ve yöntem seçimi çok önemlidir.
Size göre tedavi planını uygulayacak tecrübede hekim ve ekibi, yeterli donanım olması hastaların tedavi sürecinde ciddi rol oynar.
Eğer meme kanseri hakkında şüpheleriniz varsa veya rutin kontrollerini yaptırmak isterseniz uzman hekim desteği almaktan çekinmeyiniz.
Randevu Alın veya İletişime Geçin – sağlığınızı ertelemeyin.