Yanlış beslenmenin giderek yaygınlaştığı ve özellikle fastfood ürünlerin hayatımızın merkezine yerleştiği günümüzde daha fazla görülmeye başlayan hemoroidin, en önemli düşmanının hastalıktan utanarak mümkün olduğunca geç uzmana başvurma olduğunu ve aslında zamanında başvurulduğunda bu hastalıktan kolayca kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?
Hemoroid nedir?
Hemoroid makat iç duvarında bulunan 3 adet venöz yani kirli kan damarına verilen addır. Bu damarların birinin, ikisinin veya hepsinin şişmesi ve üzerinden geçen büyük abdestin sürtünme sureti ile oluşturduğu tüm şikayet grubuna hemoroid hastalığı denir.
Kimlerde daha sık görülür?
Hemoroid makat iç duvarında bulunan 3 adet venöz yani kirli kan damarına verilen addır. Bu damarların birinin, ikisinin veya hepsinin şişmesi ve üzerinden geçen büyük abdestin sürtünme sureti ile oluşturduğu tüm şikayet grubuna hemoroid hastalığı denir Hemoroid çocuklar dahil her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Sıklıkla büyük abdest alışkanlıkları bozulmuş kabızlık-ishal çeken kişilerde, ağır stresli meslekler icra eden kişilerde, uzun süre oturarak hayatını idame ettiren kişilerde, gebelerde görülür.
Kadınların özellikle normal doğum yapmaları hemoridi tetikler mi?
Hemoroidi tetikleyen doğum şekli değil gebeliğin bizzat kendisidir. Yani ister normal ister sezaryen olsun hemoroid görülebilir. Asıl neden gebelik boyunca büyüyen rahmin , vücudunuzun alt kısmından kalbe dönen venöz damarlar dediğimiz kirli kan taşıyan damarlara yaptığı basıdır. Bebek büyüdükçe bası artar ve kan aşağı kısımda birikerek hemoroid ve varislere neden olur.
Yaşam alışkanlıklarıyla ilgisi var mıdır?
Beslenme alışkanlıkları, stres, sürekli oturma, taharet alışkanlıkları gibi pek çok durum hemoroidlerinizin aktive olmasıyle bağlantılıdır.
İlaçla tedavi kesin çözüm müdür?
Her evrede öncelikle uygun ilaç tedavisi uygulanır. Sadece yanıt vermeyen veya yanıt verse bile sürekli tekrar atak geçiren hastalarda ameliyat artık kesin çözümdür.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
İlaç tedavileri ve ameliyatlardır. Günümüzde ağrılı ameliyat çeşitleri yerine özellikle Longo prosedürü dediğimiz ağrısız ve kısa sürede iyileştiğiniz ameliyat çeşidi tercih edilmektedir.
Ameliyat sonrası sosyal hayata dönüş süresi nedir?
Yapılan ameliyat çeşidine göre değişir. Longo prosedürü denen minimum ağrı ile bir hafta gibi bir sürede normal hayata dönebileceğiniz yöntem tercih sebebidir. Milligan-Morgan adı verilen ağrılı yöntemde ise iyileşme 2-3 ay sürmektedir.
Ameliyat sonrası süreç ağrılı mıdır?
Ağrılı yöntemde 2-3 ay ilk 15 gün oldukça fazla sonra yavaş yavaş azalan ağrı görülür. Longo yönteminde ise ise 7-10 gün ağrı kesicilere yanıt veren bir ağrı mevcuttur.
Hemoroid başka hastalıkların habercisi olabilir mi?
Hemoroid kansere dönmez ancak barsak kanseri olan hastalarda hemoroid var ise ikisi de kanama yapacağından geç fark edilebilir. Muayene ve hikâye sonrası bazı hastalardan bu nedenle kolonoskopi istenir.
Hemoroid tekrar eder mi?
Ameliyat çeşidine göre tekrar edebilir veya etmez. Ameliyat yöntemini seçerken genel cerrahınıza her yöntemin tekrar sıklığını mutlaka sorarak karar veriniz.