Cildinizin bakımını sağlamak için doğanın nimetlerinden nasıl faydalanabileceğinizi Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman’dan öğrendik…
Suyu hayatınızın tam ortasına yerleştirin!
Her gün düzenli olarak 8-12 bardak su içmeye başlarsanız, birkaç ay içerisinde cildinizin iyi yöndeki değişimini fark edebilirsiniz. Cildinizdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümü azalarak; daha nemli bir cilde sahip olabilirsiniz. Bol su tüketimi hücrelerin beslenmesini ve toksinlerin vücudunuzdan atılmasını sağlar.
Cildiniz için selenyum içeren besinler tüketin!
Selenyum serbest radikal hasarından cilt hücrelerini korumaya yardımcı olabilecek bir eser mineraldir. Ayrıca, cilt kanseri önlenmesinde rol oynayabilir. Selenyum içeren morina, pisi, somon, ton balığı ve pişmiş sığır eti, hafif hindi eti, istiridye, sardalye, kepekli makarna tüketirseniz bu ihtiyacınızı doğal yollarla karşılayabilirsiniz.
CoQ10: Koenzim Q10
CoQ10 vücutta doğal olarak oluşan, güçlü bir antioksidandır; ancak yaşlanma ile birlikte azalır. CoQ10 serbest radikallerin yol açtığı hasarlara karşı cildi ve diğer vücut hücrelerini korumasının yanı sıra enerji üretimini de destekler. CoQ10 içeren kremler kırışıklıkları azaltarak yaşlanma belirtilerini iyileştirir. Balık (somon, ton balığı vb…), kümes hayvanlarının karaciğer gibi organ etleri ve kepekli tahıllar CoQ10 bakımından zengindir.
Sağlıklı hücreler için antioksidanlar
Antioksidanlar serbest radikallerin hücrelere yapılan zarar görmesini önlemek veya yavaşlatmak işlevini taşır. Antioksidanlar kırışıklık oluşumunu ve ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır. Çilek, domates, kayısı, pancar, kabak, ıspanak, mandalina, biber, fasulye gibi gıdalar ve özellikle renkli meyve ve sebzeler doğal antioksidanlar içerir.
Cilt onarımı için A vitamini kullanın…
Kuru, pul pul bir deriye sahip olmak istemiyorsanız, portakal, havuç gibi meyveleri sadece yiyerek değil; cildinize de sürerek kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilirsiniz. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve düşük yağlı sütler de A vitamini içerir.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için C vitamini kullanın.
C vitamini cildi güneşten korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, kolajen ve elastin gibi deri-sıkılaştırıcı lifleri tahrip eden radikallarin neden olduğu hasarın geri döndürülmesinde yardımcı olur. Kırmızı biber, turunçgiller, kivi, brokoli, papaya ve Brüksel lahanası en iyi C vitamini kaynaklarıdır.
Güneşin hasarını engellemek için E vitamininden yardım alın.
E vitamini cildinize güneşin verdiği hasarı engelleme konusunda önemli bir yardımcıdır; aynı zamanda bağışıklığınızı güçlendirir. E vitamini küçük miktarlarda bitkisel yağlar, fındık, tohumlar, zeytin, ıspanak, kuşkonmaz, zeytin ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
Cildiniz için esansiyel yağ asitleri içeren besinleri tüketin
Omega-3 ve omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri cildinizi nemlendirerek leke oluşumunu engeller ve cildin doğal yağ bariyerini üretmesine yardımcı olur. Cildinizin daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Somon, sardalye, uskumru, zeytin, kanola yağları, ceviz esansiyel yağ asitleri kaynağıdır.
Yeşil çay için
Yeşil çay doğanın bize sunduğu en faydalı ürünlerinden biridir. İltihabı ve DNA hasarını durdurmak için iyi bir yardımcıdır.