Son günlerin gündem konularından biri de kadınlarda en çok görülen ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün tuvaletler aracılığıyla geçişini engelleyen spreyin geliştirilmesi. Gerçekten bu sprey işe yarıyor mu? Kadınlarda en çok görülen ve her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserinin bulaşmasını engelleyebilir mi? HPV virüsü başka hangi hastalıklara neden olabiliyor?
Yapılan araştırmanın içeriğini, hangi HPV tipleri üzerinde denendiği ve nasıl sonuçlara ulaşıldığını görmeden bir şey söylemenin çok doğru olmadığını dile getiren uzmanlar; ‘HPV son yıllara kadar sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubundaydı. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda diğer virüslerde olduğu gibi mutasyona uğrayarak temas yoluyla da bulaşabilir hale geldiğini gördük. Bulaşmanın yüzdesel oranını tam olarak bilmesek de; HPV virüsünü taşıyan bir kişinin kullandığı tuvaleti kullanmak, tuvalet kullanımı sonrası ellerini yıkamayan biriyle tokalaşmak, aynı eşyayı kullanmak ile de bulaşabilir. Burada en önemli nokta kişinin HPV enfeksiyonunun o an aktif olması. Günümüzde hiçbir şekilde cinsel aktivitesi olmayan kişilerde de görülmesinin en büyük nedeni bu.’ diye konuştu.
HPV’nin Siğil Yapmayan Tipi Daha Tehlikeli!
HPV’nin yaklaşık 100 kadar tipi var. Bunlardan 40 kadarı genital bölgede; geriye kalanlar ise vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyon oluşturuyor. Ellerde çıkan siğiller de HPV’nin belirtisi; ancak bunlar tamamen iyi huylu ve genital bölge kanserlerine neden olan tipleri değil. Genital bölgede enfeksiyon yapan HPV’lerin hepsi siğil yapmıyor. Siğil yapmadan enfeksiyona yol açanlar aslında daha tehlikeli. Çünkü siğil yaptığı zaman görülüyor; daha sık yapılan smear testleriyle takibe alınıp, HPV tiplemesi yapılabiliyor.
Kadınların Tek Sorunu HPV Değil!
Üreoplazma denilen bakteri de, mantarlar da tuvaletlerden geçebiliyor. Gebeliğin özellikle belirli dönemlerinde genital bölgenin kanlanması artıyor, bağışıklık sistemi çöküyor ve o bölgede genital enfeksiyonların sıklığı artıyor. Bu enfeksiyonlar da düşük veya erken doğum riskine neden olabiliyor. Çalışan gebelerin bu enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olarak da bu sprey kullanılabilir.
Toplumun %60’ı HPV Pozitif
Toplumun %60’ı HPV pozitif şu anda. Gerekli kontrollerini yaptıranlar sonucunda çıkan rakam bu. Ancak bu rakamın %80’lere vardığı düşünülüyor. HPV sadece rahim ağzı hücrelerinden beslenen bir virüs. Orada yaşıyor çünkü o hücrelere ihtiyacı var. Hücrenin içerisine girerek, parçalıyor ve hücrenin yapısını değiştiriyor. Hücre yapısı değiştiği için kansere meyil artıyor.
HPV’yi sadece rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirmek yanlış; birçok organ kanserine de yol açabiliyor. Bunların başında penis, gırtlak ve mide geliyor. Çünkü HPV virüsünün skuamöz hücreye ihtiyacı var. O hücre tipinin olduğu her hücreye geçiş yapabilir.
HPV Aşısı Rutin Aşı Takvimine Konulmalı… Böylece Enfeksiyonun Görülme İhtimali Azalır!
HPV’ye karşı savaşta düzenli kontrol tek seçenek. Smear veya HPV DNA testi yapılabilmesi için kişinin cinsel anlamda aktif döneme geçmesi, kızlık zarının bozulmuş olması gerekiyor. Artık ne yazık ki 9 yaşındaki kızlarda bile HPV’ye rastlanabiliyor. Annede HPV varsa, çamaşır, ortak tuvalet kullanımı gibi benzeri bulaşıcı nedenlerle kızına da geçebiliyor. Onu test edebilme şansı çok düşük. Bu testlere gerek kalmadan önlemenin tek yolu var aslında. Aşı… Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde HPV aşısı, aşı takvimine alınmış. FDA (Amerikan İlaç Dairesi) onayı ile 9 yaşına gelen kız çocuklarının yanı sıra erkek endikasyonu da söz konusu olduğu için erkek çocuklarına da okulda yapılıyor. Yurtdışında HPV Aşısı rutin aşılama programı içerisine alındığı için HPV’ye bağlı enfeksiyonun görülme ihtimali %90 oranında azalmış. Ülkemizde de bu uygulamaya geçilirse tetanos, suçiçeği gibi hastalıklara yakalanma oranı nasıl düşürüldüyse HPV enfeksiyonları da azalacaktır. Aşının tamamen koruyucu olduğunu söylemek mümkün değil. Günümüzde 4 tipe karşı ve 2 tipe karşı koruyan aşılar var. 4 tipe karşı koruyan aşıların çapraz reaksiyonla 8-10 tipe karşı da koruyucu olduğu düşünülüyor. Şu anda Amerika’da 10 tipe karşı koruyucu bir aşının çıkması bekleniyor.