Ce este diagnosticul oncologic?
Cancerul este o boală în care celulele din organism cresc și se înmulțesc necontrolat. Aceste celule se răspândesc în diferite părți ale corpului, uneori nu. Pentru un diagnostic oncologic, medicul trebuie mai întâi să suspecteze cancerul. Pentru a putea consulta un medic, este important, de asemenea, să se urmărească schimbările din propriul corp. Printre primele semne de cancer se numără diferențele în procesele normale ale organismului, cum ar fi schimbările în obiceiurile zilnice. Dezvoltarea inexplicabilă a unui nodul este, de asemenea, un simptom comun. Însă, acestea nu înseamnă întotdeauna că o persoană are cancer. Prin urmare, este important să fie diagnosticat de un medic. Diagnosticul poate fi pus, de asemenea, în timpul controalelor.
Multe celule canceroase se dezvoltă lent, iar simptomele pot dura mult timp până la apariția lor. Dar diagnosticarea timpurie este un factor important pentru tratament. De asemenea, diagnosticarea corectă a cancerului poate dura mult timp. Testele de diagnosticare pot include analize de sânge, raze X, tomografii computerizate, RMN sau ecografii. Pentru un diagnostic definitiv, este posibil să fie necesară prelevarea unei probe de țesut de la locul suspectat de cancer. Această procedură, cunoscută sub numele de biopsie, presupune prelevarea unei mostre de țesut care va fi examinată în laborator pentru a determina riscul de cancer.
Programele de depistare precoce au ca scop reducerea proporției de pacienți diagnosticați tardiv. Diagnosticul precoce poate crește rata de supraviețuire, în special în cazul cancerului de sân, de col uterin, de gură, de laringe, de intestin și de piele. Diagnosticul precoce este important pentru tratament nu numai în cazul acestor tipuri de cancer, ci în cazul tuturor cancerelor.
Ce boli sunt detectate prin diagnostic oncologic?
Orice tip de cancer care se dezvoltă în corpul uman poate fi diagnosticat prin diagnostic oncologic. Dacă bănuiți că dumneavoastră sau o persoană apropiată are cancer, nu evitați să vă adresați unui furnizor de servicii medicale pentru a face verificările necesare. Unele dintre cele mai frecvente și diagnosticate tipuri de cancer sunt următoarele:
- Cancerul de vezică urinară: Vezica urinară este un mic organ situat în partea de jos a stomacului care stochează urina. Cancerul de vezică urinară apare atunci când celulele anormale din vezica urinară cresc și se divid necontrolat. Acesta are șanse mai mari de vindecare atunci când este diagnosticat la timp.
- Cancerul de sân: Cancerul mamar apare atunci când celulele din sân cresc anormal și formează o tumoare. Simptomele pot include o umflătură în sân, secreții la nivelul mamelonului și modificări ale aspectului sânului. Examinările regulate ale sânilor sunt deosebit de importante pentru depistarea timpurie.
- Cancerul intestinal: Cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, apare atunci când celulele din peretele intestinului gros cresc anormal și formează o tumoare. Acesta poate începe să se manifeste din timp prin scaune cu sânge sau prin modificări ale obiceiurilor intestinale. Un diagnostic tardiv poate reduce șansele de supraviețuire ale oamenilor. Prin urmare, este important ca diagnosticul oncologic să fie pus la timp.
- Cancerul de rinichi: Este un tip de cancer care se dezvoltă în țesutul renal. Acesta începe la scară mică, dar crește în timp și se poate răspândi în cele din urmă în alte părți ale corpului. Cancerul se dezvoltă, de obicei, în partea rinichiului care procesează sângele. Cancerele de rinichi care sunt depistate la timp sunt, de obicei, vindecabile.
- Cancerul pulmonar: Cancerul pulmonar este un tip de cancer care apare atunci când celulele din plămâni cresc necontrolat. Cancerul poate începe să se dezvolte mai întâi în plămâni sau se poate răspândi în plămâni de la un cancer din altă parte a corpului. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și se răspândește rapid. Cancerul pulmonar este diagnosticat printr-o serie de teste și scanări. Scanări precum raze X și tomografie computerizată (CT) pentru a vizualiza plămânul pot fi necesare dacă există semne de cancer.
- Limfom: Sistemul limfatic este format dintr-o rețea de vase limfatice și ganglioni limfatici din tot corpul. Limfomul este un cancer care afectează sistemul limfatic. Deși limfomul este o boală gravă, există diverse opțiuni de tratament. Există două subclase, limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin. Pentru un diagnostic definitiv, se prelevează o probă de biopsie din ganglionul limfatic afectat. Această mostră poate fi verificată și se poate face un diagnostic definitiv.
- Cancerul pancreatic: Pancreasul este un organ situat în apropierea stomacului și a intestinului subțire. Este o glandă care ajută la digerarea alimentelor și eliberează hormoni, inclusiv insulina, în sânge. Cancerul apare atunci când celulele din pancreas cresc necontrolat. Diagnosticul oncologic poate determina dacă persoanele cu simptome au cancer.
- Cancerul de prostată: Cancerul de prostată este o boală în care celulele anormale se dezvoltă în interiorul prostatei, parte a sistemului reproducător masculin. Unele cancere de prostată se răspândesc rapid, dar majoritatea au tendința de a crește lent. Simptomele cancerului de prostată includ probleme la urinare și dureri în partea inferioară a spatelui, coapselor sau feselor. Riscul de cancer de prostată poate crește în raport cu factori precum istoricul familial, etnia și vârsta. Prin urmare, se recomandă efectuarea regulată a testelor de screening pentru depistarea timpurie.
Ce metode sunt folosite pentru a diagnostica bolile oncologice?
În cazul în care medicul suspectează cancerul, acesta poate solicita teste, cum ar fi analize de urină și de sânge, tomografii computerizate, ecografii RMN sau raze X. Dacă aceste teste sporesc suspiciunea de cancer, se va lua o probă de biopsie pentru un diagnostic oncologic definitiv. Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului variază în funcție de tipul de cancer, de posibilitatea de răspândire și de nevoile fiecărui pacient. Testele de laborator utilizate pentru diagnosticarea cancerului sunt folosite pentru a detecta niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor substanțe din organism. Rezultatele testelor de laborator sunt utilizate împreună cu rezultatele altor teste, cum ar fi biopsiile și imagistica, pentru a ajuta la diagnosticarea și a afla mai multe despre cancerul unei persoane. Rezultatele de laborator pentru persoanele sănătoase pot varia de la o persoană la alta din motive precum vârsta, sexul, rasa, istoricul medical și starea generală de sănătate. Metodele care pot fi folosite pentru diagnosticul oncologic includ:
- Biochimie: Testele biochimice măsoară cantitățile de anumite substanțe eliberate în sânge de către organele și țesuturile din organism. Aceste substanțe includ metaboliți, electroliți, grăsimi, zaharuri și proteine, inclusiv enzime. Testele biochimice oferă informații importante despre sănătatea rinichilor, a ficatului și a altor organe. Nivelurile ridicate sau scăzute ale anumitor substanțe din sânge pot fi un semn de boală sau un efect secundar al tratamentului. Testele biochimice pot măsura, de asemenea, numărul de globule albe și de trombocite. De asemenea, acestea pot măsura cantitatea de hemoglobină (proteină care transportă oxigenul) din sânge, cantitatea de globule roșii (hematocrit) din sânge, dimensiunea globulelor roșii și cantitatea de hemoglobină din organism.
- Patologie digitală: Biopsia este o procedură utilizată de către furnizorii de servicii medicale pentru a obține celule, țesuturi, fluide din corpul unei persoane pentru a fi examinate la microscop. Probele prelevate în urma unei biopsii sunt examinate într-un laborator de patologie pentru a investiga prezența celulelor canceroase. Biopsiile pot fi prelevate în timpul unei operații sau doar ca un mic eșantion prelevat fără a îndepărta țesuturile. Proba este examinată în laborator în funcție de țesut. Dacă sunt detectate diviziuni celulare anormale, aceste rezultate pot fi folosite pentru un diagnostic definitiv de cancer. Probele prelevate cu ajutorul patologiei digitale sunt folosite pentru a obține rezultate fără erori într-un mediu digital.
- Medicină nucleară: O scanare PET/CT de medicină nucleară este un tip de scanare nucleară care creează imagini 3D detaliate ale zonelor suspecte ale corpului. De obicei, celulele canceroase pot absorbi mai multă glucoză decât celulele normale, astfel încât înainte de scanarea de medicină nucleară se administrează organismului un agent de contrast pe bază de glucoză. În imaginile obținute cu această substanță, se obțin și imagini ale structurilor care pot fi canceroase. Înainte de scanarea de medicină nucleară, se injectează în organism o substanță numită glucoză radioactivă. În timpul scanării, pacientul trebuie să stea nemișcat pe o masă care este mișcată înainte și înapoi de către scaner. Rezultatele sunt computerizate și pot fi analizate de către medic.
- Radiologie: Unitatea de radiologie utilizează diferite metode imagistice pentru diagnosticul oncologic. Aceste verificări sunt efectuate cu ajutorul unor dispozitive precum tomografia computerizată și RMN. O scanare CT este utilizată pentru a obține o serie de imagini ale organelor din diferite unghiuri. Dispozitivul utilizează un aparat cu raze X conectat la un computer. Imaginile rezultate sunt folosite pentru a crea imagini 3D detaliate ale interiorului corpului. Unor persoane li se poate administra un agent de contrast înainte de începerea scanării. Aparatul CT se deplasează înainte și înapoi în jurul corpului, creând imaginile. RMN-ul folosește unde radio puternice pentru a face fotografii ale corpului în secțiuni. Aceste secțiuni sunt combinate pentru a crea imagini detaliate care pot arăta unde se pot afla tumorile în interiorul corpului. Aparatul RMN emite bătăi ritmice, dar acestea nu sunt simțite de către persoană. Uneori se poate injecta un colorant special în venă înainte de scanarea RMN. Acest colorant, numit colorant de contrast, face ca tumorile din organism să apară mai strălucitoare în imagini.
Diagnosticul oncologic implică proceduri importante care afectează procesul de tratament al cancerului. Din acest motiv, ar trebui să fie efectuat de medici specialiști care utilizează dispozitive tehnologice adecvate. Persoanele suspecte de cancer ar trebui să consulte o instituție de sănătate cât mai curând posibil. În același timp, puteți face o programare la unitatea respectivă și puteți efectua controale