Ce este chirurgia oncologică (chirurgia cancerului)?
Cancerul este definit ca fiind o diviziune celulară anormală și incontrolabilă. Aceste celule anormale se unesc pentru a forma o tumoare. Nu toate tumorile reprezintă cancer. Acestea se împart în benigne și maligne. Ambele tipuri pot apărea în orice parte a corpului. Cu toate acestea, numai tumorile maligne metastazează (se răspândesc) în alte părți și se numesc cancer. În prezent, nu există încă un tratament definitiv pentru cancer. Cu toate acestea, odată cu reflectarea tehnologiei în curs de dezvoltare în domeniul sănătății, studiile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea opțiunilor de tratament continuă. Astăzi, există mai multe opțiuni pentru tratamentul cancerului. Acestea sunt:
- Radioterapia
- Chimioterapie
- Terapia hormonală
- Imunoterapie
- Transplantul de măduvă osoasă
- Terapia țintită și
- Chirurgie oncologică
Chirurgia oncologică este una dintre opțiunile terapeutice de primă linie utilizate în tratamentul cancerului. Chimioterapia și radioterapia, care sunt preferate pe scară largă, au apărut în secolul trecut. Chirurgia, pe de altă parte, datează de mult mai devreme. Chirurgia oncologică poate fi utilizată pentru toate tipurile de cancer. Aceasta constă în îndepărtarea tumorii din organism prin metode și tehnici chirurgicale. Tratamentul chirurgical poate fi aplicat în orice stadiu al cancerului. Cu toate acestea, pe măsură ce tumora crește și se răspândește, intervenția chirurgicală poate deveni mai dificilă sau pot fi aplicate mai întâi tratamente pentru a micșora tumora. Este posibil să fiți eligibil pentru chirurgia oncologică în următoarele cazuri:
- Pentru a preveni cancerul, dacă aveți riscul de a dezvolta cancer într-o anumită parte a corpului
- Pentru a îndepărta zona în care este posibil să se dezvolte cancer, atât înainte cât și după cancer
Intervenția chirurgicală poate fi dificilă în cazul tipurilor avansate și complexe de cancer. Din acest motiv, este util să vă asigurați că instituția de sănătate pe care o alegeți este formată din profesioniști cu experiență. În timpul examinării, puteți să întrebați medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele metodelor de tratament și să vă împărtășiți îngrijorările. Medicul dumneavoastră va crea un plan de tratament pentru dumneavoastră, ținând cont de mărimea tumorii, de tipul acesteia, de starea dumneavoastră generală de sănătate și de predispoziția dumneavoastră genetică. În acest moment, se evaluează, de asemenea, adecvarea dumneavoastră pentru o intervenție chirurgicală. Alături de medicul dumneavoastră, este posibil să trebuiască să lucrați cu mai mulți profesioniști din domeniul sănătății în timpul procesului de tratament.
În ce scop se efectuează chirurgia oncologică (chirurgia cancerului)?
- Oncologia chirurgicală este un tip de tratament al cancerului. Principalul său scop este de a îndepărta țesutul canceros din organism prin metode chirurgicale. Cu toate acestea, poate fi aplicată și din alte motive. Obiectivele chirurgiei oncologice sunt următoarele:
- Prevenirea cancerului: Dacă există un risc de a dezvolta o boală în orice parte a corpului, oncologul dorește să o prevină înainte de a se produce. Pentru aceasta se poate aplica chirurgia oncologică. De exemplu, aceasta poate fi preferată dacă există un istoric familial puternic de cancer de sân sau mutații în genele asociate cu cancerul de sân. Sânul care este posibil să se transforme în cancer poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală.
- Pentru a pune un diagnostic: Nu este posibil să se știe dacă masa observată în organism cu orice metodă imagistică este țesut canceros. Pentru a ști dacă tumora este benignă sau malignă, se prelevează o bucată din tumoare. Bucata prelevată este examinată într-un mediu de laborator pentru a determina dacă conține sau nu celule canceroase. Această procedură se mai numește și biopsie.
- Pentru a înțelege amploarea cancerului: După un diagnostic de cancer, ne putem gândi imediat la stadiul cancerului sau la cât de grav este acesta. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să se ia în considerare dimensiunea tumorii, dacă aceasta a făcut metastaze la ganglionii limfatici sau în alte zone și, în caz afirmativ, cât de departe s-a răspândit.
În ce boli se efectuează chirurgia oncologică (chirurgia cancerului)?
Este posibil ca chirurgia oncologică să nu funcționeze pentru toate tipurile de cancer. Dar pentru mulți dintre ei este o opțiune de tratament eficientă.
Chirurgie generală
Aceasta acoperă bolile care afectează capul și gâtul, sistemul digestiv, sânul, pielea, țesuturile moi, sistemele endocrin și vascular, pe scurt, toate părțile corpului. Munca unui chirurg generalist include diagnosticarea, stadializarea și detectarea răspândirii cancerului. De asemenea, aceștia pot întreprinde intervenții chirurgicale preventive atunci când este necesar.
Chirurgie toracică
Chirurgia toracică acoperă orice intervenție chirurgicală în zona toracică. Inima, plămânii, esofagul, traheea (gâtul), diafragma, țesutul canceros din peretele toracic (zona care acoperă sternul și mușchii înconjurători) intră în sfera de aplicare a chirurgiei toracice. Multe intervenții chirurgicale toracice sunt grave, deoarece este o regiune în care se află multe organe vitale. În chirurgia toracică, se pot efectua atât tipuri de chirurgie deschisă, cât și închisă.
Oncologie ginecologică
Oncologia ginecologică implică structurile și organele din regiunea pelviană feminină. Acestea includ uterul, ovarele, colul uterin, trompele uterine, vaginul și vulva. Fiecare femeie este expusă riscului de cancer ginecologic, iar riscul crește odată cu vârsta. Depistarea timpurie poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului.
Oncologie ORL
Oncologia ORL, care înseamnă ureche, gât și nas, este cunoscută și sub numele de cancer la cap și gât. Aceasta acoperă țesutul canceros care apare în orice parte a gâtului și a capului, cu excepția creierului și a ochilor. Cancerul poate apărea în sinusuri, în interiorul sau în spatele nasului, în gură, în laringe sau în glandele salivare.
Neuro-oncologie
În această categorie intră tumorile la nivelul creierului și al nervilor, metastazele sistemului nervos, tumorile la nivelul măduvei spinării. La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, se aplică un plan de tratament multidisciplinar. Datorită noilor metode și dispozitive care au apărut odată cu dezvoltarea tehnologiei, neurooncologia a adus îmbunătățiri mici, dar certe, în ceea ce privește riscul de supraviețuire.
Chirurgie oncologică a capului și gâtului
Cancere care își au originea în regiunea capului și a gâtului. Acestea pot include tumori benigne și maligne ale glandelor salivare, cavității bucale, faringelui, laringelui, glandei tiroide și paratiroidei. Deși nu se știe cu exactitate de ce apar aceste cancere, fumatul este un factor major care contribuie la apariția cancerelor în această regiune.
Oncologie ortopedică
Sarcoamele sunt tumori care se formează în oase sau în țesuturile moi sau celule canceroase care încep într-o altă zonă și fac metastaze în os.
Chirurgia sistemului digestiv
Acesta acoperă tipurile de cancer întâlnite în structurile și organele din sistemul digestiv și cavitatea abdominală, cum ar fi pancreasul, duodenul, ficatul, vezica biliară, colonul și rectul.
Oncologie urologică
Acoperă atât căile urinare masculine și feminine, cât și organele de reproducere masculine, cum ar fi rinichii, vezica urinară, prostata, penisul și testiculele.
În ce situații nu poate fi efectuată chirurgia oncologică?
Este posibil ca intervenția chirurgicală oncologică să nu fie efectuată la fiecare pacient sau pentru fiecare tip de cancer. Fiecare procedură implică anumite riscuri și efecte secundare. Unele efecte secundare pot avea un risc mai mare de apariție la un anumit grup. Din aceste motive, tratamentul cancerului este planificat individual. Medicul dumneavoastră va decide dacă sau când este necesară o intervenție chirurgicală oncologică în timpul tratamentului dumneavoastră. Atunci când vă planifică tratamentul, medicul dumneavoastră poate lua în considerare următoarele:
- Tipul de cancer
- Dimensiunea țesutului canceros
- Dacă cancerul a făcut metastaze
- În ce parte a corpului este localizat țesutul canceros
- Sănătatea dumneavoastră generală
Tehnologiile noastre în chirurgia oncologică
Există două metode principale utilizate în chirurgia oncologică. Una dintre ele este chirurgia deschisă, iar cealaltă este chirurgia minim invazivă. Celelalte metode sunt subramuri ale acestor două metode principale. Chirurgia deschisă este chirurgia tradițională. Ea se aplică prin deschiderea completă a zonei în care se va efectua procedura cu o incizie mare. Cu toate acestea, dezavantajele acestei metode, cum ar fi perioada lungă de recuperare și riscul ridicat de complicații, au dus la necesitatea unei noi metode. Tratamentul minim invaziv este rezultatul acestor dezavantaje. Este cunoscut și sub denumirea de chirurgie închisă. Tehnicile de chirurgie minim invazivă sunt următoarele:
Laparoscopie: Începe cu efectuarea de către chirurg a mai multor incizii în zona care urmează să fie tratată. Apoi, un tub subțire (laparoscop) cu o cameră atașată la capăt este introdus într-una dintre incizii pentru a ajunge la locul tumorii. În celelalte zone de incizie, se introduc diferite instrumente chirurgicale pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor tumorale. Este una dintre cele mai preferate opțiuni de chirurgie minim invazivă.
Tratamentul cu laser: Implică utilizarea unui fascicul de înaltă intensitate pentru a îndepărta tumora.
Criochirurgie: Este un tratament prin care țesutul canceros este distrus prin înghețare. Pentru aceasta se folosește azot lichid.
Chirurgia robotică: Este foarte asemănătoare cu chirurgia laparoscopică. Spre deosebire de laparoscopie, în loc de instrumente chirurgicale manuale, se folosesc brațe chirurgicale controlate de un computer.
Spitalul Hisar este un spital care oferă servicii la standardele JCI. La fel ca în toate unitățile, acesta utilizează tehnologii aprobate în chirurgia oncologică. Datorită dispozitivului său de anestezie prietenos cu pacientul și cu mediul înconjurător, anestezia cu debit redus poate fi aplicată pacienților înainte de procedurile chirurgicale. Dispozitivul microscopului chirurgical utilizat în operațiile sensibile de neurochirurgie și neurochirurgie protejează pacientul de riscul de paralizie. Cancerele aparatului digestiv pot fi detectate într-un stadiu incipient cu ajutorul sistemului de endoscopie de înaltă rezoluție care oferă imagini de calitate HD.
Chirurgia robotică Davinci
- Chirurgia robotică Davinci este unul dintre dispozitivele utilizate în aplicațiile de tratament minim invaziv. Utilizarea sa în chirurgia laparoscopică a fost aprobată de FDA (United States Food and Drug Administration) în anul 2000. Sistemul de chirurgie robotică Davinci:
- Un braț chirurgical ușor de utilizat și funcțional
- Sistem de viziune de înaltă calitate
- Brațe asemănătoare cu brațul uman, dar cu o mobilitate mult mai flexibilă și
- Are un cărucior pentru pacienți cu patru brațe robotice interactive.
Datorită acestui sistem, se previn erorile umane, în special în cazul intervențiilor chirurgicale riscante. Brațele robotizate controlate de computer fac necesară utilizarea acestei intervenții chirurgicale în operațiile care necesită dexteritate și precizie manuală. În plus, cu această operație se pot aplica incizii scurte de 1-2 cm în loc de incizii mari și lungi. În acest fel, se asigură efectuarea cu acuratețe a unor proceduri complexe și precise.