Dispozitivul LINAC este un aparat de radioterapie de înaltă tehnologie care poate aplica raze X sau electroni de înaltă energie, adică radiații artificiale, în diferite unghiuri și durate, în funcție de forma zonei tumorale vizate, protejând în același timp țesutul sănătos din jur.
Aceste dispozitive pot fi utilizate pentru radioterapia aproape tuturor tumorilor care pot fi observate în orice parte a corpului, în special în plămâni, prostată, sân, oase, creier, ficat, piele, cap și gât și organe abdominale. Scopul radioterapiei este de a neutraliza țesuturile canceroase cu o doză maximă de radiații, minimizând în același timp doza de radiații pentru țesuturile sănătoase din zona înconjurătoare, cu alte cuvinte, de a finaliza tratamentul fără efecte secundare sau cu efecte secundare minime. Pe scurt, trebuie respectat un echilibru între beneficii și daune.
Cum se planifică tratamentul? Cum se implementează?
Doza de radiații și numărul de ședințe de tratament sunt stabilite de specialistul în radio-oncologie. Tipul de tratament, tehnica, doza de radiații și durata totală a tratamentului pot varia în funcție de caracteristicile pacientului și ale tumorii. În cadrul tratamentului, razele X sau electronii sunt aplicate în exterior în zona vizată, fără nicio procedură chirurgicală sau intervențională.
În planificarea tratamentului, fasciculele artificiale de raze X create pe dispozitivul LINAC pot fi aplicate în diferite unghiuri și pentru diferite durate și sunt adaptate la forma tumorii în 3D. Pe de altă parte, cu ajutorul capacităților de imagistică medicală ale dispozitivelor LINAC și a diferitelor software-uri, sunt observate atât zonele țintă, cât și țesuturile sănătoase din jur, pentru a se asigura că tratamentul este aplicat în zona corectă, în condiții adecvate, iar posibilitatea apariției efectelor secundare este redusă la minimum.
Doar pacientul este prezent în camera de tratament. Camera de tratament este proiectată special pentru dispozitivul de tratament utilizat, în conformitate cu standardele mondiale, și este blindată pentru a preveni scurgerile de radiații în exterior. Tehnicienii de radioterapie monitorizează de la distanță pacientul pe toată durata tratamentului prin intermediul monitoarelor din camera de control în care se află consola dispozitivului. Între timp, aceștia controlează dispozitivul, opresc tratamentul atunci când este necesar și raportează orice situație neobișnuită fizicianului medical și medicului specialist în radio-oncologie.
Este necesară o pregătire înainte de tratament?
După ce medicul specialist decide asupra radioterapiei pentru pacient, etapele de pregătire pentru radioterapie se desfășoară în conformitate cu tratamentul planificat.
În primul rând, pacienții sunt informați verbal și în scris cu privire la procedura care urmează să fie aplicată. Se explică eficacitatea tratamentului și efectele secundare și se obține consimțământul pacientului. Se fac recomandări privind igiena, stilul de viață și nutriția înainte, în timpul și după tratament.
Apoi, se încep etapele de simulare și de imobilizare (fixare) în funcție de tratamentul care urmează să fie aplicat. Se realizează tomografia computerizată în scopul planificării și se stabilesc instrumentele de imobilizare adecvate pentru pacienți. De exemplu; în multe iradieri se poate utiliza masca termoplastică pentru cap-gât și tumori cerebrale, planul plămânilor pentru tumori pulmonare și intra-abdominale, planul oblic al sânului pentru tumori mamare, perna pentru genunchi-cot, perna pentru picior, salteaua cu vid etc. Punctul critic în această etapă este că pacientul trebuie să poată rămâne în aceeași poziție în timpul fiecărui tratament. Prin urmare, poziționarea și stabilizarea trebuie să fie repetabile și confortabile. În funcție de tratament, plenitudinea intestinală/vezicală și senzația de foame/saturarea pot varia. Pacienții sunt, de asemenea, educați cu privire la aceste aspecte atunci când este necesar.
După realizarea imaginilor de simulare, începe faza de conturare și planificare. Datele obținute cu ajutorul tomografiei de simulare sunt transferate către computerele de conturare și planificare. Țesuturile tumorale și țesuturile sănătoase cu risc din apropierea zonei de tratament sunt desenate pe rând pe secțiunile tomografice. Se poate realiza o cartografiere (fuziune) cu imagini RMN sau PET/CT în timpul efectuării conturării. Acest lucru permite o identificare mai exactă și mai precisă a tumorilor și a organelor aflate în pericol. Ținând cont de caracteristicile tumorii, de toleranța la radiații a țesuturilor sănătoase aflate în pericol și de caracteristicile pacientului, planurile de tratament sunt create de specialiștii în fizică medicală.
Dintre planurile create, planul cel mai avantajos pentru pacient, în care doza la care este expus țesutul sănătos este cea mai mică în timp ce se aplică doza terapeutică la țintă, cu alte cuvinte, posibilitatea apariției de efecte secundare în timp ce se controlează tumora este cea mai mică, este selectat de către medicul specialist.
După finalizarea testelor de control al calității planului selectat, pacientului i se face o programare pentru prima zi de tratament (configurare). Înainte de administrarea tratamentului, se realizează o fotografie instantanee care se potrivește cu imaginile de pe tomografia de simulare. Dacă este necesar, tehnicianul de radioterapie face corecțiile corespunzătoare și pacientul este poziționat cu precizie (milimetrică). În timpul fiecărei ședințe de tratament, pacientul este verificat și procesul de corecție este repetat dacă este necesar.
Cât durează tratamentele?
În cazul dispozitivelor moderne LINAC, tratamentele tradiționale sunt aplicate în fiecare zi a săptămânii, adică 5 zile pe săptămână. Fiecare ședință durează aproximativ 15-20 de minute câte o ședință pe zi. În plus, tratamentele stereotactice, sau tratamente la țintă, care sunt, de asemenea, utilizate frecvent în practica clinică, pot fi aplicate în fiecare zi a săptămânii, 2 zile pe săptămână sau 3 zile pe săptămână, în funcție de boală. În comparație cu tratamentele convenționale, tratamentele stereotactice au o doză zilnică mult mai mare, dar o durată totală de tratament mai scurtă. Ședințele zilnice pot dura în medie între 30-45 de minute.
Care sunt efectele secundare?
Unele reacții adverse pot apărea în timpul sau după tratament. Efectele secundare sunt de obicei observate doar în zona tratată cu radioterapie și pot fi de obicei controlate cu medicamente. Pot fi observate diferite efecte secundare în funcție de zona tratată. Cea mai bună abordare ar fi să vă consultați cu oncologul radioterapeut care a planificat tratamentul dumneavoastră pentru efectele secundare.
Importanța diagnosticării timpurii în salvarea de vieți nu trebuie ignorată. Este important să vă faceți controale anuale și să vă întâlniți în mod regulat cu medicul dumneavoastră. Vă puteți face o programare la Spitalul Hisar Intercontinental, Departamentul de radio-oncologie, pentru a discuta metodele de tratament cu un specialist în radio-oncologie și pentru a obține informații despre opțiunile de tratament cu dispozitivul LINAC.