Unitatea de Biochimie Clinică
Multe teste de rutină și specifice în grupul de proteine, carbohidrați, enzime și electroliți din sânge, urină, lichid cefalorahidian și alte fluide corporale sunt efectuate cu kituri speciale și autoanalizatori.
- Testele de diabet; zahăr din sânge (glucoză), test de toleranță la glucoză, hemoglobină A1c, insulină, HOMA IR, microalbumină în urină, proteine în urină
- Teste ale ficatului, pancreasului și ale tractului biliar; AST, ALT, GGT, ALP, LDH, amilază, lipază
- Testele la rinichi; uree (BUN), creatinină, analiză completă a urinei,
- Analize cardiace (cardiace); CK, CK-MB, Troponin T, AST, LDH
- Testele markerului osos; ALP, calciu, fosfor, vitamina D
- Grăsimi din sânge (lipide); colesterol, trigliceride, colesterol HDL, colesterol LDL
- Testele de anemie; hemogramă, fier, test de legare a fierului, saturație a transferinei, feritină, vitamina B12, acid folic
- Electroliti; sodiu, potasiu, clorură, magneziu, calciu, fosfor
Unitatea de hormoni, markeri tumorali și niveluri de medicamente
În această unitate, glanda tiroidă, pancreasul, glanda paratiroidă, glanda suprarenală și hormonii fertilității, nivelurile medicamentelor și analizele vitaminelor sunt efectuate zilnic cu sisteme complet automate. (cum ar fi TSH, Anti-Tg, Anti-TPO, Insulină, PTH, 25 Hidroxi, Vitamina D3, Cortizol, Prolactină, FSH, LH, E2, B-HCG, Digoxin, B12, Acid folic). În plus, markeri tumorali precum CEA, AFP, CA 15-3, CA 125, CA 19-9, F-PSA, TPSA legați de tractul gastrointestinal (ficat, pancreas, stomac, colon), plămân, prostată, sân, inclusiv ovarele.
Unitatea de serologie
În această unitate, teste pentru analiza proteinelor (ASO, CRP, RF, imunoglobuline, complement etc.) în fluidele corporale cu dispozitive complet automate, teste de hepatită (Hepatita B, Hepatita C etc.) și teste de SIDA (HIV), teste care determină infecțiile sarcinii (Profil TORCH), teste Brucella și Tifoid, autoanticorpi (ANA, ENA, Anti dsDNA, ANCA, Anti CCP etc.) pentru diagnosticarea bolilor reumatologice și a tuturor celorlalte teste serologice.
Unitatea de hematologie
Probele de sânge sunt analizate cu sisteme de hemoleucogramă complet automate cu 22 de parametri, iar preparatele de frotiuri periferice sunt evaluate de un specialist în hematologie – PT, aPTT, D-Dimer etc. Testele de coagulare sunt, de asemenea, efectuate cu un dispozitiv automat de coagulare în această unitate. De asemenea, testul de sedimentare este, de asemenea, studiat și raportat în sistemele automate.
Microbiologie, Unitatea de parazitologie
Se efectuează examinări directe și colorate ale bacteriilor infecțioase, virușilor, ciupercilor și paraziților, testele antigen, producția în culturi bacteriene sau fungice și identificarea la nivel de specie. Sensibilitatea la antibiotice a microorganismelor produse și recoltate din toate tipurile de probe de pacienți (gât, urină, sânge, probe urogenitale, LCR, spută, plăgi etc.) este determinată, iar rezultatele culturii și antibiogramei sunt date în 24-48 de ore. Hemoculturile sunt monitorizate cu un dispozitiv automat controlat de creștere (BacT / ALERT 3D Microbial Detection Systems), oferind astfel rezultate rapide. Din nou, agenți precum Ureoplasma / Mycoplasma, care sunt studiați din materiale urogenitale și nu pot fi produși în culturi de rutină, pot fi crescuți în medii speciale și se poate determina susceptibilitatea lor la antibiotice.
În procesul de identificare a microorganismelor, pe lângă metodele convenționale, sunt folosite și truse automate și programe de calculator. Identificarea bacteriană și susceptibilitatea la antibiotice sunt studiate atât cu metoda clasică de difuzie a discului Kirby-Bauer, cât și cu un sistem automatizat, iar rezultatele sunt raportate prin studierea valorilor MIC și conform criteriilor Institutului de standarde clinice și de laborator (CLSI). Investigarea unor bacterii (Strep A, antigen pneumococic, antigen Legionella, Chlamydia, toxina Clostridium difficile A, H.pylori etc.), a unor antigeni virali (Rotavirus, Adenovirus, Norovirus, RSV, Gripa AB etc.) cu teste antigenic rapide, detectarea (antigenul Amoeba-Giardia) se poate face. Examinarea parazitului în scaun este studiată prin metoda de concentrare a formol-acetat de etil. În plus, studiile PCR ale unor microorganisme specifice (HPV și tiparea acestuia, HSV 1-2, Sifliz etc.) sunt efectuate în cooperare cu laboratoare contractate. În plus, procesele de colorare ARB specifice bacteriilor tuberculoase și cultivarea culturii tuberculozei în mediu Lowenstein-Jensen sunt, de asemenea, efectuate din toate tipurile de probe. Testul spermiogramei (analiza spermei) este, de asemenea, studiat în unitatea noastră de microbiologie, iar evaluarea morfologiei și a motilității este efectuată în conformitate cu criteriile OMS (Organizația Mondială a Sănătății). În plus, spălarea și pregătirea spermei se pot face cu tehnici de înot pentru inseminare, precum și evaluarea morfologică conform criteriilor stricte ale Kruger, cu vopsea specială de spermă.