Pot apărea probleme medicale, fiziologice și psihologice din cauza expunerii la altitudine mare, presiune scăzută, temperatură scăzută, radiații cosmice, viteză și mișcări accelerate. Medicina aeronautică are misiunea de a produce soluții problemelor existente și de a acționa profilactic acolo unde este posibil.
În acest context, principalele arii de interes care justifică existența medicinei aeronautice sunt: deficiența de oxigen la altitudine (hipoxie), scăderea presiunii (boli de decompresie), tulburări de echilibru și orientare (dezorientare, vertij), iluzii vizuale, boală de aer, jet-lag, cauzată de forțele G. tulburări (viziune în tunel, întrerupere, pierderea cunoștinței), zgomot, vibrații, probleme medicale legate de săriturile din avion, frica de zbor, tulburări fiziologice-psihologice în zborurile spațiale etc. Afecțiunile de pe această listă, care poate fi extinsă și mai mult, pot pune dificultăți aviatorilor în desfașurarea unui zbor eficient și sigur și/sau pot duce la tulburări medicale și accidente de zbor. Deoarece factorul uman are o pondere de 70-80% în accidentele de zbor, sănătatea pasagerilor a fost lăsată în mâinile medicilor instruiți în medicina aeronautică, iar medicina aeronautică a devenit o unealtă indispensabilă în asigurarea siguranței zborului.
Policlinica noastră de medicină aeronautică a fost autorizată de către Departamentul de Sănătate Aeriană din cadrul Departamentului Operațiuni de zbor DGCA în 22 martie 2010 când a devenit deopotrivă funcțională. În centrul nostru, servicii precum pilotul THY și personalul de zbor, companiile aeriene private (Pegasus, Atlasjet) personalul în persoana pilotului și însoțitorilor de bord, școlile care oferă instruire privată în zbor, pilotul străin / examinările periodice ale țărilor membre JAA și rapoartele de sănătate ale întregului personal de zbor sunt servicii recunoscute la nivel internațional primite de la DGCA acordate cu această autorizație.
Examinările noastre includ examenul inițial și cel periodic, serviciul de inspecție și certificare a sănătății pentru toți piloții, candidații piloți, personalul tehnic și toți membrii echipajului de zbor.
Standardele de sănătate ale aviatorilor din Turcia sunt stabilite de Regulamentul privind sănătatea aviației (SHT-MED) și de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale) Anexa 1. Examinările adresate piloților trebuie efectuate în anumite momente, în funcție de tipul aeronavei, funcția și vârsta piloților. Scopul nostru la aceste examinări este să verificăm dacă starea de sănătate a pilotului și a personalului de zbor este optimă în orice moment. Centrul nostru caută să ofere cel mai bun serviciu prin intermediul personalului său experimentat piloților, candidaților piloți și întregului personal de zbor, având un focus continuu pe îmbunătățirea calității. Medicul aerian și pilotul trebuie să fie într-o simbioză, să se creeze un mediu de încredere reciprocă. Pentru toți piloții noștri care lucrează în medii atât de sensibile, noi, ca medici aerieni, suntem la un apel telefonic distanță în cazul tuturor problemelor de sănătate și întrebărilor acestora 24 de ore pe zi.
Clase de personal deservite
- Examen medical periodic – personal pilotaj clasa I
- Examen medical periodic – personal pilotaj clasa a II-a
- Examen medical inițial și periodic pentru echipajul de zbor
- Examen medical inițial și periodic pentru tehnicianii de întreținere a aeronavelor
- Examen medical inițial și periodic pentru Loadmaster
- Examen medical inițial și periodic pentru dispecer
- Examen medical inițial și periodic pentru controlorului de trafic aerian
- Inspecția licenței șorțului, examen medical inițial și periodic pentru
- Examen medical inițial și periodic pentru personalul/ candidașii la zborul cu o parașută
- Rapoarte de sănătate a pasagerilor aerieni
- Inspecția pilotului vehiculului aerian fără pilot (inspecții UAV0, UAV1, UAV2, UAV3)
- Examinarea studenților din programul de gestionare a aviației
- Examen medical inițial și periodic pentru membri Poliției Aeriene
Documente obligatorii de prezentat la examinare
- 2 fotografii
- Certificatul de sănătate anterior (pentru examinări periodice)
- Prezentare nemâncat în ziua examinării (micul dejun este servit)
- Carte de identitate (pașaport)
Notă: Cei care folosesc ochelari și lentile de contact ar trebui să îi/ le aducă cu ei în timpul examinărilor periodice.
În Policlinica Aviației Hisar, examinările de medicina muncii sunt efectuate conform Instrucțiunilor de sănătate a aviației (SHT-MED) și inspecțiilor de aviație, certificatului de sănătate și tranzacțiilor din raportul de inspecție a sănătății – circulară ANEXA.1; Se face în centrele medicale de aviație autorizate înainte de a începe lucrul și în conformitate cu circulara.
Inspecții și teste care trebuie făcute în acest context
- Examinare Psihiatrică
- Examinare Neurologic
- Examinare ORL
- Examinarea Oftalm
- Examen de medicină internă
- Examenul medicului aeronautic
- Hemogramă (hemogramă completă), examinare completă a urinei, sediment urina, FPG, creatinină, colesterol total, trigliceride, ALT, AST, GGT, LDL, HDL
- Radiografie toracică PA
- PFT (Testul funcției respiratorii)
- Test computerizat de câmp vizual
- ECG
- Audiometrie, timpanometrie (test auditiv)
Certificat de sănătate clasa I Cerințe minime – Examinare periodică
ECG:
- Până la 30 de ani (la fiecare 5 ani)
- 30-39 ani (la fiecare 2 ani)
- 40-49 de ani (o dată pe an)
- 50 și peste (la fiecare examen)
Audiometrie
- Până la 40 de ani (la fiecare 5 ani)
- Peste 40 de ani (la fiecare 2 ani)
Câmp vizual
- Până la 40 de ani (la fiecare 5 ani)
- Peste 40 de ani (la fiecare 2 ani)
PFT (testul funcției respiratorii)
- Până la 40 de ani (la fiecare 5 ani)
- Peste 40 de ani (la fiecare 4 ani)
Radiografie pulmonară
- Până la 40 de ani (la fiecare 5 ani)
- Peste 40 de ani (la fiecare 4 ani)
Analize complete de sânge și analiza urinei la fiecare examinare