Cancerul pancreatic, care are rețele limfatice și neuronale foarte bogate și prezintă simptome dificile datorită localizării sale, este un tip de cancer foarte greu de prins în perioada timpurie. Este un organ asemănător unui burete situat transversal în spatele stomacului. Capul este adiacent duodenului, iar coada este adiacentă splinei. Pancreasul, care este responsabil pentru secretia diferiților hormoni și enzime, reglează glicemia cu hormonii insulină și glucagon pe care îi secretă. Dacă acești doi hormoni nu funcționează corect, se dezvoltă diabetul. De asemenea, ajută la digestia grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților cu enzimele secretate de pancreas.
Factori de risc în cancerul pancreatic
Deși nu se știe încă cum se dezvoltă cancerul pancreatic, este posibil să spunem că este mai frecvent la pacienții diabetici sau la persoanele cu pancreatită cronică (pancreatită de lungă durată). Fumatul este un factor de risc important în această boală, ca și în alte tipuri de cancer. Este mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Este puțin mai frecvent la femei decât la bărbați. O mică parte din cazuri poate fi transmisă genetic din familie.
Care sunt simptomele?
O tumoare în pancreas nu poate provoca inițial simptome. Din acest motiv, la majoritatea pacienților, cancerul pancreatic este de obicei avansat atunci când este detectat pentru prima dată. Printre descoperirile timpurii; urină închisă la culoare, oboseală-slăbiciune, icter (începe în partea albă a ochiului și apoi se extinde pe toată pielea), pierderea poftei de mâncare și greutate, greață-vărsături sau durere în partea superioară a abdomenului spre spate, să fie numărat. În afară de acestea, pot fi întâlnite și diaree sau indigestie.
Cum este diagnosticat cancerul?
Simptomele pot fi diferite în funcție de localizarea tumorii în pancreas. Tumorile din capul pancreasului se manifestă mai mult prin icter, în timp ce tumorile trunchiului și cozii prezintă mai des pierderea în greutate și durerea. Ultrasonografia, tomografia abdominală sau RMN sunt utilizate pentru diagnostic. Valorile CEA și CA 19-9 ale markerilor tumorali pot fi crescute. Uneori este necesar să se ia o probă din leziunea suspectă cu biopsie cu ac pentru diagnostic definitiv. Cu toate acestea, uneori diagnosticul este atât de evident încât decizia pentru intervenția chirurgicală poate fi luată fără a face o biopsie.
Metode de tratament în cancerul pancreatic
Dacă cancerul nu se află într-un stadiu foarte avansat, singura metodă de tratament este intervenția chirurgicală. Pancreaticoduodenectomia, adică Chirurgia Whipple, se efectuează pentru tumorile pancreatice ale capului. În această procedură, se îndepărtează capătul stomacului, conducta biliară principală, vezica biliară, întregul duoden și capul pancreasului. Este o operație dificilă și lungă. Pentru tumorile de trunchi și coadă, este suficient să se îndepărteze partea problematică a pancreasului împreună cu splina. Este o intervenție relativ ușoară. Dacă starea generală a pacientului este foarte slabă sau icterul se află într-un stadiu foarte avansat, uneori se urmărește reducerea puțin a icterului pacientului prin plasarea unui stent în conducta biliară principală cu ERCP (o procedură efectuată prin introducerea gura cu endoscop fără anestezie) pentru a economisi timp. Uneori, stenturile permanente sunt plasate în cazuri prea avansate pentru operație. Dacă tumora nu poate fi îndepărtată, radioterapia și chimioterapia pot fi încercate. Dacă cancerul s-a răspândit în alte organe, se aplică numai chimioterapie. Pacienții supuși unei intervenții chirurgicale beneficiază de o intervenție chirurgicală. Din păcate, 70-80% dintre pacienți se află într-un stadiu avansat în momentul diagnosticului. Chimioterapia sau radioterapia se administrează și pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală în perioada postoperatorie, în funcție de stadiul bolii lor.
Modalități de prevenire a cancerului pancreatic
Deși nu este o metodă directă de prevenire și o măsură definitivă, este foarte important să adopți un stil de viață sănătos.
- În primul rând, dacă sunteți fumător, asigurați-vă că renunțați la fumat.
- Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale din dieta dumneavoastră.
- Exercițiu regulat.
În ultimii ani, l-am pierdut pe Steve Jobs, geniul creator al computerului. Mulți oameni din întreaga lume l-au cunoscut prin cancer pancreatic. Sau invers, cancerul pancreatic a revenit pe ordinea de zi datorită lui. Un alt personaj celebru care are cancer pancreatic este președintele venezuelean Hugo Chavez. Unul este un erou creat de capitalism, celălalt este împotriva capitalismului și a tot ceea ce creează. Aceste două vedete, care pretind că schimbă lumea în care trăim, cu excepția soartei lor proaste, poate singurul lucru în comun a fost dorința lor de a participa la tratamente experimentale. Jobs a căutat un remediu în clinicile de elită americane, dar a pierdut războiul. Pe de altă parte, Chavez continuă să folosească la maximum oportunitățile de tratament din Cuba și Brazilia.